Skladniki na 4 porcje:
- 4 porcje sera (np. twarogu, panna cotta)
- 18 czerwonych pomarańczy
- 0,1 l gorzkiego likieru (np. Campari, Aperol)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany
- 50 g orzeszków piniowych
- 3 łyżki cukru
- 3-4 gałązki świeżej mięty (opcjonalnie)
Cukier karmelizowac na jasnobrazowy kolor, dodac troche wody a nastepnie orzeszki piniowe i wymieszac z karmelem.
Wycisnac ok. 12 czerwonych pomaranczy, aby uzyskac 500-600 ml soku. Wlac sok do rondla i gotowac redukujac jego ilosc o polowe. Dodac gorzki likier i odstawic na 5 minut. W tym czasie z pozostałych pomaranczy wyciac filety i dodac do plynu.
Podawac zaczynajac od porcji plynu z owocami, na wierzchu umiescic porcje sera, posypac okruchami orzeszków w karmelu, ubic smietane, wlac do szprycy i ozdobic kazda porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz