1 października 2018

Deser 18+

Coś dla miłośników „podchmielonych” deserów i gorzkich smaków. W wersji słodkiej i dziecięcej alkohol można zastąpić sokiem, a gorzką czekoladę czekoladą mleczną.


Skladniki na 4 porcje:
  • 4 porcje sera (np. twarogu, panna cotta)
  • 18 czerwonych pomarańczy
  • 0,1 l gorzkiego likieru (np. Campari, Aperol)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 gałązki świeżej mięty (opcjonalnie)

Cukier karmelizowac na jasnobrazowy kolor, dodac troche wody a nastepnie orzeszki piniowe i wymieszac z karmelem.

Wylać mieszanine na kawalek papieru do pieczenia, rozprowadzic cienko, pozostawic do wyschniecia i pokruszyc  tluczkiem.

Wycisnac  ok. 12 czerwonych pomaranczy, aby uzyskac 500-600 ml soku. Wlac sok do rondla i gotowac redukujac jego ilosc o polowe. Dodac gorzki likier i odstawic  na 5 minut. W tym czasie z pozostałych pomaranczy wyciac filety i dodac  do plynu.

Podawac zaczynajac od porcji plynu z owocami, na wierzchu umiescic porcje sera, posypac okruchami orzeszków w karmelu, ubic  smietane, wlac  do szprycy i ozdobic  kazda  porcje.

Czekolade pokroic i posypac nia deser,ewentualnie ozdobic  listkami swiezej miety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz