6 października 2018

Smażony karp z sosem tatarskim

Nieco inna wersja smażonego karpia, która nie tylko dobrze smakuje na stole wigilijnym. Karp smażony na maśle z ziołami, podawany na sałatce z marynowaną dynią i doprawiony sosem tatarskim.


Składniki na 2 porcje:
  • 200 g roszpunki lub innej sałaty
  • ½ jabłka
  • 100 ml soku z czarnej  porzeczki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • trochę świeżo tartego chrzanu
  • 80 g marynowanej dyni
  • 2 filety z karpia
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
Sos tatarski:
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • trochę sosu Worcester
  • sok z ½ cytryny
  • trochę oleju chili
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Dokladnie umyc i osuszyc salate. Jablko pokroic w  drobna kostke. Przygotowac  dressing: wymieszac swiezo starty chrzan, olej rzepakowy, sok z czarnej porzeczki, kostki jablkowe i odrobinę soku z marynowanej dyni,  doprawic sola i pieprzem. Ulozyc sałate i marynowana dynie na talerzu i polac dressingiem.

Najpierw podsmazyc zewnetrzna strone filetów na oleju, nastepnie dodać kawalek masla, rozmaryn, tymianek i zabek czosnku. Obrócic filety i smazyc, az beda chrupiace.

Ugotowac jajko na miekko (żółtko musi być jeszcze płynne) i umieścic w wysokim pojemniku. Zblendowac a następnie powoli dodać olej rzepakowy i blendowac ponownie az uzyskamy kremowa  konsystencje, podobna do majonezu. Dodac musztarde, sos Worcester, sok z cytryny, olej chili, sól, pieprz i jeszcze chwile  blendowac. Na koniec wymieszac z drobno posiekanym szczypiorkiem.

Ulozyc czesc sałaty z dynia na talerzu, nalozyc na nia filety z karpia i polac schlodzonym sosem tatarskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz