Składniki na 2 bochenki:
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 500 g mąki typu 550
- 2
łyżki soli (1 do ciasta i 1 do cukinii)
- 300 g cukinii
- 200 g sera feta
- 1 kostka drożdży
- 450 ml wody
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Zetrzec cukinie lub posiekac w robocie i posypac lyzka soli, która wyciagnie z niej zbedna wode. Odstawic w tym celu na godzine.
Pozostałe składniki, z wyjątkiem wody i sera wlozyc do miski robota. Wycisnac cukinie przez sito i dodac do pozostalych skladników. Na koniec dodac wode i ugniesc ciasto, jesli jest zbyt geste dodac wiecej wody, jesli zbyt rzadkie - dodac make.
Odstawic ciasto na godzine, powinno podwoic swoja objetosc.
Do wyrosnietego ciasta dodac pokruszony ser z odrobina maki. Uformowac 2 bochenki chleba i odstawic na pól godziny w cieple miejsce. Piec ok. godziny w temp. 200° C
Swiezy chleb smakuje wysmienicie np. z prostym twarozkiem:
- 3 pojemniki twarożku
- 2 pudełeczka rzeżuchy
- sól i pieprz
- ewentualnie trochę mleka
Wymieszac twróg, doprawic sola i pieprzem, uciac rzezuche i dodac do twarogu Jesli jest zbyt gesty, dodac odrobine mleka.
Ooo, to nawet do chleba można wepchnąć cukinię! Oczywiście jeszcze ją mam w ogrodzie, ta cholera plonuje co roku jak oszalała. Tylko nie napisałaś, jak długo wyrabiać ten chlebek - no chyba, że nie trzeba wyrabiać, tylko wystarczy wymieszać składniki.
OdpowiedzUsuńSkoro mozna robic ciasto z cukinia, to dlaczego nie chleb? :) Ja do moich chlebów zawsze dodaje jakies warzywa, albo inne dodatki, wtedy nawet sam chleb z maslem jest pyszny. Chyba wstawialam na bloga inne przepisy na chleb, juz nie pamietam, czy wszystkie moje "eksperymenty" opisalam, musze w koncu kiedys dokonczyc ten spis tresci.
UsuńJa zawsze ciasto drozdzowe wyrabiam w robocie, to trwa bardzo krótko, do momentu kiedy ciasto odchodzi od scianek i zawsze po godzinie podwaja swoja objetosc, potem uformowane chlebki juz z serem odstawiam jeszcze na pól godziny i ida do pieca. Chleb jest zawsze dobrze wyrosniety i pyszny. Ostatnio wypracowalam sobie przepis na chlebek orkiszowy z soczewica i pestkami slonecznika - rodzina sie zajada.