4 stycznia 2019

Chleb z cukinią i serem feta

Znakomity chleb na bazie cukinii, z mąki mieszanej – pełnoziarnistej orkiszowej oraz tradycyjnej mąki do pieczywa. Ser feta nadaje mu wyjątkowego aromatu, ale dobrze smakuje też np. z cebulą, suszonymi pomidorami, oliwkami czy mielonymi orzechami.

Składniki na 2 bochenki:
  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 500 g mąki typu 550
  • 2 łyżki soli (1 do ciasta i 1 do cukinii)
  • 300 g cukinii
  • 200 g sera feta
  • 1 kostka drożdży
  • 450 ml wody
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Zetrzec  cukinie lub posiekac w robocie i posypac lyzka soli, która  wyciagnie z niej zbedna wode. Odstawic w tym celu na godzine.
Pozostałe składniki, z wyjątkiem wody i sera wlozyc do miski robota. Wycisnac cukinie przez sito i dodac do pozostalych  skladników. Na koniec dodac wode i ugniesc ciasto, jesli jest zbyt geste dodac wiecej wody, jesli zbyt rzadkie - dodac make.
Odstawic ciasto na godzine, powinno podwoic swoja objetosc.

Do wyrosnietego ciasta dodac pokruszony ser z odrobina maki. Uformowac 2 bochenki chleba  i odstawic  na pól godziny  w cieple  miejsce. Piec ok. godziny w temp. 200° C

Swiezy chleb smakuje wysmienicie  np. z prostym twarozkiem:
  • 3 pojemniki twarożku
  • 2 pudełeczka rzeżuchy
  • sól i pieprz
  • ewentualnie trochę mleka
Wymieszac  twróg,  doprawic sola i pieprzem, uciac rzezuche i dodac  do twarogu Jesli jest zbyt gesty,  dodac  odrobine  mleka.

2 komentarze:

  1. Ooo, to nawet do chleba można wepchnąć cukinię! Oczywiście jeszcze ją mam w ogrodzie, ta cholera plonuje co roku jak oszalała. Tylko nie napisałaś, jak długo wyrabiać ten chlebek - no chyba, że nie trzeba wyrabiać, tylko wystarczy wymieszać składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro mozna robic ciasto z cukinia, to dlaczego nie chleb? :) Ja do moich chlebów zawsze dodaje jakies warzywa, albo inne dodatki, wtedy nawet sam chleb z maslem jest pyszny. Chyba wstawialam na bloga inne przepisy na chleb, juz nie pamietam, czy wszystkie moje "eksperymenty" opisalam, musze w koncu kiedys dokonczyc ten spis tresci.
      Ja zawsze ciasto drozdzowe wyrabiam w robocie, to trwa bardzo krótko, do momentu kiedy ciasto odchodzi od scianek i zawsze po godzinie podwaja swoja objetosc, potem uformowane chlebki juz z serem odstawiam jeszcze na pól godziny i ida do pieca. Chleb jest zawsze dobrze wyrosniety i pyszny. Ostatnio wypracowalam sobie przepis na chlebek orkiszowy z soczewica i pestkami slonecznika - rodzina sie zajada.

      Usuń