5 stycznia 2019

Domowa remulada

Remulada to jeden z najsmaczniejszych sosów stosowanych do wielu potraw, m.in. jako dip do warzyw, jajek, pieczeni, hot-dogów, ryb i kanapek. Można ją kupić gotową, ale domowa jest zawsze lepsza i posiada nasz preferowany smak. Moja wersja zawiera kapary zamiast ogórków kiszonych, dodatkowo pomidory i dużo świeżych ziół, ale oczywiście można dodać składniki według własnego gustu.

Składniki dla 4-6 osób:
  • 6 świeżych jajek 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 ml neutralnego oleju roślinnego
  • 2 szalotki
  • 2-3 łyżki kaparów lub ogórków konserwowych
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek trybuli
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • szczypta proszku chili
  • szczypta cukru
  • odrobina  soku z cytryny
  • 4-5 łyżek jogurtu
  • 1 łyżka kupnego majonezu

Zaczynamy  od  przyrzadzenia tradycyjnego majonezu. 2 zoltka  ubijac z musztarda, przy czym stopniowo dodawac olej w malych ilosciach, az powstanie kremowy majonez.

Ugotowac 4 jajka na twardo i drobno posiekac. 
Pokroic w drobna kostke szalotki i pomidory pozbawione pestek. 
Oskubać listki tymianku z szypulek i drobno posiekac wszystkie ziola. 
Do majonezu dodac jajka, szalotki, pomidory, zioła, kapary i wszystko dokladnie wymieszac. 
Na koniec dodac jogurt i lyzke kupnego majonezu, doprawic sola, pieprzem, cukrem, odrobina soku z cytryny i szczypta chilli w proszku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz