Remulada to jeden z najsmaczniejszych sosów stosowanych do wielu potraw, m.in. jako dip do warzyw, jajek, pieczeni, hot-dogów, ryb i kanapek. Można ją kupić gotową, ale domowa jest zawsze lepsza i posiada nasz preferowany smak. Moja wersja zawiera kapary zamiast ogórków kiszonych, dodatkowo pomidory i dużo świeżych ziół, ale oczywiście można dodać składniki według własnego gustu.
- 6 świeżych jajek
- 1 łyżeczka musztardy
- 200 ml neutralnego oleju roślinnego
- 2 szalotki
- 2-3 łyżki kaparów lub ogórków konserwowych
- 2 pomidory
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek trybuli
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- szczypta proszku chili
- szczypta cukru
- odrobina soku z cytryny
- 4-5 łyżek jogurtu
- 1 łyżka kupnego majonezu
Zaczynamy od przyrzadzenia tradycyjnego majonezu. 2 zoltka ubijac z musztarda, przy czym stopniowo dodawac olej w malych ilosciach, az powstanie kremowy majonez.
Ugotowac 4 jajka na twardo i drobno posiekac.
Pokroic w drobna kostke szalotki i pomidory pozbawione pestek.
Oskubać listki tymianku z szypulek i drobno posiekac wszystkie ziola.
Do majonezu dodac jajka, szalotki, pomidory, zioła, kapary i wszystko dokladnie wymieszac.
Na koniec dodac jogurt i lyzke kupnego majonezu, doprawic sola, pieprzem, cukrem, odrobina soku z cytryny i szczypta chilli w proszku.
Oskubać listki tymianku z szypulek i drobno posiekac wszystkie ziola.
Do majonezu dodac jajka, szalotki, pomidory, zioła, kapary i wszystko dokladnie wymieszac.
Na koniec dodac jogurt i lyzke kupnego majonezu, doprawic sola, pieprzem, cukrem, odrobina soku z cytryny i szczypta chilli w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz