8 stycznia 2019

Stos słodkości

Bardzo smaczny deser z brioszki lub chałki, jabłek, orzeszków pinii i rodzynek, pokryty bezową chmurką. Jest tak pożywny, że może bez problemu zastąpić główne danie na słodko. Ten smak polubią nie tylko dzieci.

Składniki dla 6-8 osób:
  • 6 brioszek, bułeczek maślanych lub ½ chałki 
  • 4 podłużne biszkopty
  • 3-4 jabłka
  • 1 laska wanilii
  • 4 jajka
  • ¼ l mleka
  • ¼ l śmietany
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100 g orzeszków  piniowych
  • 100 g rodzynek

Pokroic bulki lub chalke na plasterki o grubosci 1 cm. 
Umyc jablka, usunac gniazda nasienne i pokroic je w cienkie plasterki. 
Wyskrobac ziarenka z laski wanilii, oddzielic zóltka od bialek, wymieszac żółtka z mlekiem, smietaną, 2 lyzkami cukru i ziarenkami wanilii az powstanie masa mleczno-jajeczna. Wysmarowac foremke zaroodporna odrobina masla. 
Wlac do foremki troche masy mleczno-jajecznej, wylozyc dno kromkami brioszki i rozlozyc  na  nich plasterki jablek.


Warstwe jablek posypac orzeszkami piniowymi i rodzynkami i zalac  nastepna porcja masy mleczno-jajecznej.
Ulozyc kolejna warstwę kromek brioszek i jablek z orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Zalac reszta masy mleczno-jajecznej.

Posypac  wierzch pokruszonymi biszkoptami i wylozyc kawalkami masla.

Piec przez ok.30-40 min. w temp 180° C
Pod koniec czasu pieczenia ubic bialka z odrobina cukru i wysmarowac  nimi cala powierzchnie  po czym piec  jeszcze 4-5 min.
Podawac z sosem waniliowym.
6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz