Soczysta pieczeń wołowa to jeden z klasyków kuchni. Na ciepło wraz z dodatkami to idealne danie na obiad, na zimno jest nieodzownym składnikiem bufetów jak i pysznych kanapek. Stopień smażenia to kwestia gustu - jedni wolą dość krwistą, inni medium, jeszcze inni wolą dobrze wysmażoną. Mój przepis to bardzo soczysta pieczeń - medium rare.
- 1 ½ kg wołowiny
- rozmaryn, pietruszka, szałwia i tymianek
- 3 szalotki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 organiczna cytryna
- 1 organiczna pomarańcza
- sól, pieprz, cukier
- masło klarowane
- oliwa z oliwek
Podsmazyc wolowine na patelni ze wszystkich stron na masle klarowanym i oliwie z oliwek.
Wylozyc blache do pieczenia ziolami, zmiazdzonymi zabkami czosnku, polówkami szalotek i skórkami cytryny i pomaranczy.
Obsmazone mieso natrzec sola, pieprzem i skropic odrobina oliwy z oliwek.
Piec w temp. 120° C przez ok. 30-45 minut.
Czesto sprawdzac temperature rdzenia pieczeni, nie powinna byc wyzsza niz 52-54° C jesli chcemy osiagnac medium rare. Jesli chcemy mieso bardziej wypieczone, temperatura powinna byc odpowiednio wyzsza.
Po upieczeniu poczekac kilka minut zanim zaczniemy kroic.
Piec w temp. 120° C przez ok. 30-45 minut.
Czesto sprawdzac temperature rdzenia pieczeni, nie powinna byc wyzsza niz 52-54° C jesli chcemy osiagnac medium rare. Jesli chcemy mieso bardziej wypieczone, temperatura powinna byc odpowiednio wyzsza.
Po upieczeniu poczekac kilka minut zanim zaczniemy kroic.
Podawac np. z remulada i smazonymi ziemniakami.
Przepis na remulade TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz