6 stycznia 2019

Pieczeń wołowa (medium rare)

Soczysta pieczeń wołowa to jeden z klasyków kuchni. Na ciepło wraz  z dodatkami to idealne danie na obiad,  na zimno jest nieodzownym składnikiem bufetów jak i pysznych kanapek. Stopień smażenia to kwestia gustu - jedni wolą dość krwistą, inni medium, jeszcze inni wolą dobrze wysmażoną. Mój przepis to bardzo soczysta pieczeń - medium rare.

Składniki dla 4-6 osób:
  • 1 ½ kg  wołowiny
  • rozmaryn, pietruszka, szałwia i tymianek
  • 3 szalotki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 organiczna cytryna
  • 1 organiczna pomarańcza
  • sól, pieprz, cukier
  • masło klarowane
  • oliwa z oliwek

Podsmazyc wolowine na patelni ze wszystkich stron na masle klarowanym i oliwie z oliwek.

Wylozyc blache do pieczenia ziolami, zmiazdzonymi zabkami czosnku, polówkami szalotek i  skórkami cytryny i pomaranczy. 
Obsmazone  mieso natrzec  sola, pieprzem i skropic odrobina oliwy z oliwek. 
Piec w temp. 120° C przez ok. 30-45 minut. 
Czesto sprawdzac temperature rdzenia pieczeni, nie powinna byc wyzsza niz 52-54° C jesli chcemy osiagnac medium rare. Jesli chcemy mieso bardziej wypieczone, temperatura powinna byc odpowiednio wyzsza. 
Po upieczeniu poczekac kilka minut zanim zaczniemy kroic.

Podawac np. z remulada i smazonymi ziemniakami.

Przepis na remulade TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz