3 stycznia 2019

Grillowane figi

Bardzo smaczna przekąska przygotowana w 10 minut. Świeże figi grillowane  z kozim serem doprawionym miodem, siekanymi pistacjami i rozmarynem.


Składniki dla 2 osób:

  • 4 małe świeże figi
  • 150 g koziego sera
  • 30 g pistacji
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 łyżeczki miodu akacjowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Figi przeciac na polówki i umiescic w zaroodpornym naczyniu. Nagrzac piekarnik do 220° C w funkcji grill.
Zmiazdzyc ser w malejj miseczce i dodac posiekane pistacje, posiekane liście tymianku, miód i dużo swiezo zmielony czarny pieprz.
Wymieszac dokladnie widelcem i wypelnic  masa polówki fig - nacisnac male wglebienie pośrodku figi i wlozyc do niego kopiasta  lyzeczke masy serowej.
Wstawic foremke do piekarnika na srodkowej szynie i opiekac figi  ok. 6 minut. 

Podawac np. ze  sliwkowym chutney.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz