10 lutego 2021

Roladki z surówką z pora

Kiedy mamy ochotę na gołąbki, a nie mamy w domu mięsa, tylko czerwoną kapustę, musimy improwizować. Z takiej improwizacji powstały roladki z kozim serem i marynowaną kapustą, a do tego surówka z pora. Przypadkowo wykreowane danie stało się jednym z ulubionych dań całej rodziny.


Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 120 ml octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju z orzechów
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 jagoda jałowca
  • 2 świeże liście laurowe
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 300 g koziego serka śmietankowego
  • sól, pieprz
Surówka z pora:
  • 1 por
  • 1 kwaśne jabłko
  • 80 g orzechów laskowych
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki balsamicznego octu jabłkowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju z orzechów
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Z kapusty wyciac glaba i usunac warstwy zwiedlych lisci. Umiescic kapuste w garnku z wrzaca osolona woda i krótko blanszowac. Odrywac zewnetrzne liscie i od razu oplukac w zimnej wodzie, a nastepnie osuszyc. Powtarzac ten proces, az uzyskamy wystarczajaca ilosc lisci. Na 2 rolady potrzeba ok. 8-10 lisci.
Podgrzac w garnku ½ l wody i 100 ml octu z czerwonego wina. Liscie kapusty blanszowac w wywarze przez kolejne 2-3 minuty, a nastepnie odcedzic. Wywar zagotowac az zredukujemy jego ilosc o polowe, dodac miód, anyz, lisc laurowy, kolendre i jagody jalowca i gotowac na malym ogniu przez 10 minut  Przecedzic przez sito.

Pozostala kapuste pokroic na cwiartki, nastepnie w drobne paski i wlozyc do miski. Dodac cieply wywar octowy, oliwe z oliwek, olej orzechowy i reszte octu z czerwonego wina. Zetrzec imbir i skórki pomaranczy i cytryny, dodac do kapusty. Wszystko dobrze wymieszac i dokladnie ugniatac rekami. Odstawic na co najmniej 15 minut. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Kto chce, moze zmielic anyz i kolendre i dodac do kapusty.

W tym czasie przygotowac salatke z pora, jasna czesc pokroic w cienkie krazki. Jablko ze skórka pocwiartowac i usunac miazsz, nastepnie pokroic na drobne kawalki. W misce wymieszac oliwe z oliwek, olej orzechowy, miód i ocet. Doprawic sos sola i pieprzem, a nastepnie wymieszac z kawalkami jablka. Pora dusic z odrobina oliwy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, doprawic sola i pieprzem. Dodac pora do sosu winegret i wszystko dobrze wymieszac. Posypac posiekanymi orzechami i pietruszka.

Przygotowac na kazda rolade 4-5 lisci kapusty, ukladajac je obok siebie na papierze do pieczenia. Wszystko przewalkowac, aby zlamac grubsze lodygi i uelastycznic liscie. Marynowana kapuste ukladac porcjami na lisciach. Na wierzchu posmarowac serkiem.. Zrolowac mocno liscie kapusty uzywajac papieru spod spodu.

W zaleznosci od wielkosci pokroic rolady na porcje i podac z salatka z pora. Pozostala marynowana kapuste mozna przechowywac w lodówce przez kilka dni. Smakuje jako dodatek do wielu potraw..

2 komentarze:

  1. Przepis jest bardzo ciekawy, oryginalny, ale też i pracochłonny. Podejrzewam, że H&C, widząc moją zabawę z tą kapustką, zażądałaby gołąbków nadzianych kaszą i mięsiwem. A ja bym chętnie zjadła takie lekkie danie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najdluzej trwa krojenie kapusty, blanszowanie to chwila, a samo zwijanie nie trwa dluzej niz z golabkami.
      Jest to oczywiscie cos zupelnie innego, ale smakuje i nie jest ciezkostrawne.

      Usuń