Z chęci wykorzystania resztek koziego sera powstał hamburger, który na stałe zagościł w naszym domu. Pikantny smak z lekką słodyczą to kompozycja hamburgera z kozim serem, gruszką i specjalnym sosem.
Hamburger postaje w oka mgnieniu, ale robi wrażenie na długo.
- 2 bułki do hamburgerów
- 250 g mielonej wołowiny
- sól, grubo mielony pieprz
- słodka papryka, chili w proszku
- 4 plasterki koziego sera
- 1 gruszka, cukier trzcinowy
- 2 łyżeczki sosu dijonnaise*
- 2 łyżeczki musztardy figowej
- 2 liście sałaty lodowej
*Na wstepie kilka uwag o sosie dijonnaise.
Mówiac krótko sos dijonnaise to mieszanka majonezu z musztarda (najczesciej gruboziarnista dijon), który mozna kupic juz gotowy w sloiku lub przygotowac samemu.
Najprostszy sposób to majonez + musztarda dijon + sok z cytryny i przyprawy. Sa tez wersje z winem, szalotkami lub sos na bazie zóltek jajek ugotowanych na twardo.
Wszystko to kwastia wlasnego smaku i wlasnych inspiracji.
Wszystko to kwastia wlasnego smaku i wlasnych inspiracji.
Mój sos przygotowalam jak majonez, z gruboziarnista musztarda dijon i lyzka musztardy stolowej.
Uzycie sosu do hamburgera kwestia smaku. Jedni wola musztarde, inni ketchup albo sos wlasnej kompozycji.
Do mojego hamburgera wybralam specjalna mieszanke - pikantny sos dijonnaise z odrobina pikantno-slodkiej musztardy figowej. Smak, który idealnie kombinuje sie z klasycznym smakiem hamburgera, koziego sera i lekka slodycza gruszki.
2 lyzeczki sosu dijonnaise zmieszalam z 2 lyzeczkami musztardy figowej i doprawilam sola i pieprzem.
Z gruszki wykroilam gniazdo nasienne i pokroilam ja w cienkie plastry, które obtoczylam w cukrze trzcinowym. Kozi ser pokrolilam w plastry. Mieso doprawilam sola, pieprzem, papryka i proszkiem chili, uformowalam hamburgery i grillowalam. Mozna je tez smazyc na patelni.
Na elektrycznym grillu procedura trwa 2 mnuty w temp. 200° C, po czym przekrecam hamburgera na druga strone i ukladam na nim 2 plasterki koziego sera.
Zmniejszam ogien na grillu i lekko karmelizuje plasterki gruszki, trwa to bardzo krótko, wiec trzeba uwazac, aby gruszki sie nie przypalily.
Po ok.10 minutach hamburger jest gotowy.
Buleczke smaruje sosem, klade na nim lisc salaty, nastepnie hamburgera ze stopionym serem i plasterek gruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz