Elvis Presley mieszkał w Bad Nauheim podczas dwuletniej służby wojskowej w Niemczech. Jedna z jego ulubionych potraw była wtedy kanapka z masłem orzechowym, bananem i bekonem.
Dokładny przepis znalazłam w książce „Are You Hungry Tonight? Ulubione przepisy Elvisa” jego ulubionej kucharki Brendy Arlene Butler.
Wprowadziłam drobne poprawki - w oryginale banany nie były smażone jedynie krojone w plasterki, kanapka była przykryta drugą kromką chleba tostowego i dopiero wtedy smażona. Poza tym lubił ją z miodem, ja dodałam syropu klonowego.
Masło orzechowe i bekon na słodko to niewątpliwie dość odważne połączenie dla Europejczyków, ale każdy, kto zna choć trochę amerykańską kuchnię wie, że w USA jest to w zasadzie normą. I chociaż osobiście nie przepadam za Elvisem, muszę przyznać, że jego kanapka ma to „COŚ”.
- 2 kromki chleba tostowego
- 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków ziemnych
- 1 średni banan, przeciety na pół wzdłuż i w poprzek
- dużo masła
- 4 plastry bekonu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Dokladny przepis znalazlam w ksiazce "Are You Hungry Tonight? Elvis’ Favorite Recipes" jego ulubionej kucharki Brendy Arlene Butler i wprowadzilam do niego male poprawki - w oryginale banany nie byly smazone, jedynie krojone na plasterki, kanapka byla przykryta druga kromka chleba tostowego i dopiero wtedy smazona. Poza tym Elvis lubil ja z miodem, ja dodalam syrop klonowy.
Tostowac dwie kromki chleba. Przekroic bekon, podsmazyc na masle i odtluscic na papierze kuchennym
Na innej patelni usmazyc kawalki bananów w duzej ilosci masla, dodac kromki tostów i podsmazyc je z jednej strony.
Druga, nie podsmazona strone tosta wysmarowac gruba warstwa masla orzechowego, ulozyc na nim banany i bekon, a nastepnie skropic syropem klonowym.
Podawac jeszcze goraca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz