To pikantne ciasto jest idealne na przyjęcia, obiady lub jako przekąska. Całe lub pojedyncze różyczki są nadziewane dymką, szynką, jabłkiem i pikantnie przyprawione. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki dla 4 osób:- 2 świeże ciasta do pizzy
- 150 g bekonu lub szynki
- 200 ml crème fraîche
- 1/2 jabłka
- 3 dymki
- 200 g tartego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, chili, papryka
- włoskie przyprawy
- oliwa z oliwek
Szynke z dymka krótko podsmazyc z czosnkiem, dodac kostki jablka, koncentrat pomidorowy i 1-2 lyzki wody.
Doprawic przyprawami.
Rozlozyc ciasto do pizzy, wysmarowac cala jego powierzchnie crème fraîche a nastepnie masa cebulowo-szynkowa. Posypac tartym serem.
Zrolowac ciasto i pokroic na kawalki o grubości 2 cm.
Ulozyc pionowo kazdy kawalek w natluszczonej oliwa tortownicy zaczynajac od srodka i posypac tartym serem
Wierzch mozna wysmarowac odrobina mleka.
Ci, którzy wola ciasto nieco bardziej chrupiace, moga ulozyc pojedyncze kawalki w formie do muffinek.
Piec w temp. 200 ° przez ok.15-20 minut.
Podawac na cieplo lub na zimno.
Pojedynczo upieczone rózyczki nadaja sie doskonale na przekaski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz