3 lutego 2019

Pikantne ciasto-róża

To pikantne ciasto jest idealne na przyjęcia, obiady lub jako przekąska. Całe lub pojedyncze różyczki są nadziewane dymką, szynką, jabłkiem i pikantnie przyprawione. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki dla 4 osób:
  • 2 świeże ciasta do pizzy
  • 150 g bekonu lub szynki
  • 200 ml crème fraîche
  • 1/2 jabłka
  • 3 dymki
  • 200 g tartego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, chili, papryka
  • włoskie przyprawy
  • oliwa z oliwek

Szynke i jablko pokroic w droba kostke, dymke drobno  posiekac. 
Szynke z dymka krótko podsmazyc z czosnkiem, dodac kostki jablka, koncentrat pomidorowy i 1-2 lyzki wody. 
Doprawic przyprawami. 
Rozlozyc ciasto do pizzy, wysmarowac cala jego powierzchnie crème fraîche a nastepnie masa cebulowo-szynkowa. Posypac tartym serem.


Zrolowac ciasto i pokroic na kawalki o grubości 2 cm.
Ulozyc pionowo kazdy kawalek w natluszczonej oliwa tortownicy zaczynajac od srodka i posypac tartym serem
Wierzch mozna wysmarowac odrobina mleka.
Ci, którzy wola  ciasto nieco bardziej chrupiace, moga ulozyc pojedyncze kawalki w  formie  do muffinek. 
Piec w temp. 200 ° przez ok.15-20 minut.

Podawac na cieplo lub na zimno. 
Pojedynczo upieczone  rózyczki nadaja sie doskonale na przekaski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz