6 lutego 2019

Chleb z cukinią, serem feta i z papryką

Chleb z cukinii jest doskonały sam w sobie. Wzbogacony innymi dodatkami jest po prostu pyszny, a wykonanie bardzo proste, mimo że jest to ciasto drożdżowe.

Składniki na 1 chleb:
  • 150 g żółtej cukinii
  • 200 ml mleka
  • 25 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 50 g twarogu
  • 420 g mąki
  • rozmaryn, majeranek, tymianek, oregano
  • 1 czerwona spiczasta papryka
  • 100 g marynowanego sera feta*

*Przepis na marynowany ser feta TUTAJ


Zetrzeć cukinie.podgrzac mleko z maslem, az sie rozpusci, nastepnie odstawic do ochlodzenia. 
Wymieszac drozdze z sola i poczekac, az sie calkowicie rozpuszcza. 
Do cukinii dodac twaróg i make, drozdze i maslo z mlekiem i wszystko dokladnie wymieszac. 
Nastepnie dodac posiekane ziola, drobno pokrojona papryke i dokladnie odcedzone kostki sera. Wszystko dobrze wymieszac. Pozostawic ciasto przykryte na co najmniej godzine w cieplym miejscu.

Przed  pieczeniem nalezy "wepchnac" wystajace kawalki sera i papryki, aby sie nie rozuscily, ewentualnie nie przypalily.
Umiescic naczynie zaroodporne z woda na dnie piekarnika. Rozgrzac piekarnik do 250° C. Przykryc blache papierem do pieczenia i ulozyc ciasto na wierzchu. Posypac maka i piec przez 15 minut.
Nastepnie  obnizyc temperature  do 200° Ci piec dalsze ok. 40 min.

Chleb najlepiej smakuje  jeszcze  cieply, bez zadnych dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz