Chleb z cukinii jest doskonały sam w sobie. Wzbogacony innymi dodatkami jest po prostu pyszny, a wykonanie bardzo proste, mimo że jest to ciasto drożdżowe.
- 150 g żółtej cukinii
- 200 ml mleka
- 25 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 12 g soli
- 50 g twarogu
- 420 g mąki
- rozmaryn, majeranek, tymianek, oregano
- 1 czerwona spiczasta papryka
- 100 g marynowanego sera feta*
Wymieszac drozdze z sola i poczekac, az sie calkowicie rozpuszcza.
Do cukinii dodac twaróg i make, drozdze i maslo z mlekiem i wszystko dokladnie wymieszac.
Nastepnie dodac posiekane ziola, drobno pokrojona papryke i dokladnie odcedzone kostki sera. Wszystko dobrze wymieszac. Pozostawic ciasto przykryte na co najmniej godzine w cieplym miejscu.
Przed pieczeniem nalezy "wepchnac" wystajace kawalki sera i papryki, aby sie nie rozuscily, ewentualnie nie przypalily.
Umiescic naczynie zaroodporne z woda na dnie piekarnika. Rozgrzac piekarnik do 250° C. Przykryc blache papierem do pieczenia i ulozyc ciasto na wierzchu. Posypac maka i piec przez 15 minut.
Nastepnie obnizyc temperature do 200° Ci piec dalsze ok. 40 min.
Chleb najlepiej smakuje jeszcze cieply, bez zadnych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz