5 lutego 2019

Marynowany ser feta

Marynowany ser feta jest dostępny w handlu, ale nic nie zastąpi domowego. Marynowanie sera feta jest łatwe, szybkie i nie wymaga dużego wysiłku. Smak śródziemnomorski osiągamy stosując zioła typowe dla kuchni greckiej. Tak marynowany ser można wykorzystać do wielu dań, jako składnik wielu sałatek, ale jest też prawdziwą ucztą dla podniebienia jako prosta przekąska z oliwkami, pomidorami i chrupiącym pieczywem.

Składniki na słoik 400 ml:
  • 200 g sera  feta
  • oliwa z oliwek
  • suszona papryczka chili
  • suszone pomidory
  • bazylia
  • oregano
  • rozmaryn
  • cebula
  • czosnek
  • orzeszki piniowe
  • migdały
  • sól, pieprz

Do marynowania moga byc uzyte swieze lub suszone  przyprawy. Od dawna stosuje suszone przyprawy, gdyz w polaczeniu z oliwa staja sie wedlug mnie bardziej  aromatyczne. Wieksze przyprawy blenduje lub ucieram w  mozdzierzu, nastepnie mieszam wszystkie skladniki.

Ser feta kroje w kostke 1x1 cm, na dno sloika wsypuje  wszystkie przyprawy, ukladam na  nich kostki sera i posypuje wierzch reszta przypraw.
Nastepnie zalewam wszystko dobra gatunkowo oliwa z oliwek, uwazajac aby ser byl calkowicie pokryty -  ten sposób zachowuje swiezosc przez dlugi czas. Przechowywany w lodówce z kazdym dniem staje sie coraz bardziej aromatyczny.

Marynowany ser feta jest niezastapionym skladnikiem salatek  w  greckim stylu, kanapek i past do chleba, pasuje do zapiekanek, faszerowanych warzyw, dan jednogarnkowych i jako nadzienie kotletów mielonych.
Jest idealna przekaska z oliwkami i pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz