Składniki na słoik 400 ml:
- 200 g sera feta
- oliwa z oliwek
- suszona papryczka chili
- suszone pomidory
- bazylia
- oregano
- rozmaryn
- cebula
- czosnek
- orzeszki piniowe
- migdały
- sól, pieprz
Do marynowania moga byc uzyte swieze lub suszone przyprawy. Od dawna stosuje suszone przyprawy, gdyz w polaczeniu z oliwa staja sie wedlug mnie bardziej aromatyczne. Wieksze przyprawy blenduje lub ucieram w mozdzierzu, nastepnie mieszam wszystkie skladniki.
Ser feta kroje w kostke 1x1 cm, na dno sloika wsypuje wszystkie przyprawy, ukladam na nich kostki sera i posypuje wierzch reszta przypraw.
Nastepnie zalewam wszystko dobra gatunkowo oliwa z oliwek, uwazajac aby ser byl calkowicie pokryty - ten sposób zachowuje swiezosc przez dlugi czas. Przechowywany w lodówce z kazdym dniem staje sie coraz bardziej aromatyczny.
Marynowany ser feta jest niezastapionym skladnikiem salatek w greckim stylu, kanapek i past do chleba, pasuje do zapiekanek, faszerowanych warzyw, dan jednogarnkowych i jako nadzienie kotletów mielonych.
Jest idealna przekaska z oliwkami i pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz