Domowy
ketchup, jak wszystkie domowe wyroby, ma dwie zalety – nie musimy używać tak
dużej ilości cukru, jaka jest w ketchupie kupionym w sklepie i kreujemy go
wedlug własnego smaku, bez zbędnych chemikaliów.
- 600 g dojrzałych pomidorów
- 1 duża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 laska cynamonu
- 2 owoce anyżu gwiaździstego
- 75 ml czerwonego octu winnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 40 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Pomidory umyc i pocwiartowac, cebule i czosnek obrac i posiekac.
Zmiksować pomidory, cebule i czosnek i gotowac wraz z przyprawami przez 30 minut, czesto mieszajac.
Nastepnie przecedzic przez drobne sitko, dodac cukier, ocet i koncentrat pomidorowy i gotowac przez kolejne 10 minut.
Wymieszac skrobie kukurydziana w zimnej wodzie, dodac do pomidorów i doprowadzic do wrzenia.
Wlac goracy ketchup do wyparzonych sloików.
Do przechowywania uzywam stosunkowo malych sloików, gdyz ketchup nie posiada zadnych srodków konserwujacych i nalezy go nie tylko przechowywac w lodówce, ale i szybko zuzyc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz