11 lutego 2019

Domowy ketchup

Domowy ketchup, jak wszystkie domowe wyroby, ma dwie zalety – nie musimy używać tak dużej ilości cukru, jaka jest w ketchupie kupionym w sklepie i kreujemy go wedlug własnego smaku, bez zbędnych chemikaliów.

Składniki na ok. 400 g ketchupu:
  • 600 g dojrzałych pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 owoce anyżu gwiaździstego
  • 75 ml czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 40 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Pomidory umyc i pocwiartowac, cebule i czosnek  obrac i posiekac.
Zmiksować pomidory, cebule i czosnek i gotowac wraz z przyprawami przez 30 minut, czesto mieszajac.
Nastepnie przecedzic  przez drobne  sitko, dodac cukier, ocet i koncentrat pomidorowy i gotowac przez kolejne 10 minut.
Wymieszac skrobie kukurydziana w zimnej wodzie, dodac do pomidorów i doprowadzic do wrzenia.
Wlac goracy ketchup do wyparzonych sloików.
Do przechowywania uzywam stosunkowo malych sloików, gdyz  ketchup nie posiada zadnych  srodków konserwujacych i nalezy go nie tylko przechowywac w lodówce, ale i szybko zuzyc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz