Do curry użyłam kapusty pekińskiej pak choi, która jest nie tylko bardzo zdrowym warzywem ale i smacznym.
Danie w zasadzie składa się z niewielu składników, ale razem tworzą cudowną kombinację smaków.
- 150 g ryżu basmati
- 1 mango
- 300 g fileta z piersi indyka
- 3 mini pak choi
- 2 dymki
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 ml bulionu
- mango curry w proszku
- 1 papryczka chili
- czarny sezam
- sól, pieprz
Ryż basmati splukac zimna woda, podgrzac 300 ml wody w garnku, dodac sól i ryz, doprowadzic do wrzenia a nastepnie gotowac na malym ogniu przez 15 minut. Zdjac z ognia i odstawic pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Obrac mango, pokroic w kostke, dymke pokroic w pierscienie a pak choi w paski. Mieso z indyka pokroic w kostke lub paski i podsmazyc na oleju.
Wyjac mieso z patelni, podgarzac na niej 1 lyzke oleju i podsmazyc na nim dymke, nastepnie dodac mango i paski pak choi. Smazyc przez chwile, nastepnie dodac mleczko kokosowe, bulion, curry, chili i ewentualnie doprawic do smaku. Dusic ok.10 minut pod przykryciem.
Podawac z ryzem i posypac czarnym sezamem.
Podawac z ryzem i posypac czarnym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz