8 lutego 2019

Mango curry z indykiem i pak choi

Do curry użyłam kapusty pekińskiej pak choi, która jest nie tylko bardzo zdrowym warzywem ale i smacznym.
Danie w zasadzie składa się z niewielu składników, ale razem tworzą cudowną kombinację smaków.

Składniki na 2 porcje: 
  • 150 g ryżu basmati
  • 1 mango
  • 300 g fileta z piersi indyka
  • 3 mini pak choi
  • 2 dymki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu
  • mango curry w proszku
  • 1 papryczka chili
  • czarny sezam
  • sól, pieprz

Ryż basmati splukac zimna woda, podgrzac 300 ml wody w garnku, dodac sól i  ryz, doprowadzic do wrzenia a nastepnie gotowac na malym ogniu przez 15 minut. Zdjac z ognia i odstawic pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Obrac mango, pokroic w kostke, dymke pokroic w pierscienie a pak choi w paski. Mieso z indyka pokroic w kostke lub paski i podsmazyc na oleju.


Wyjac mieso z patelni, podgarzac na niej 1 lyzke oleju i podsmazyc na nim dymke, nastepnie dodac mango i paski pak choi. Smazyc przez chwile, nastepnie dodac mleczko kokosowe, bulion, curry, chili i ewentualnie doprawic do smaku. Dusic ok.10 minut pod przykryciem.

Podawac z ryzem i posypac czarnym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz