9 lutego 2019

Nadziewane filety z kurczaka

Smaczne, proste, i szybkie danie. Filety z kurczaka nadziewane orzeszkami nerkowca, morelami i mango chutney. Do tego pieczone miodowe marchewki.

Składniki na 4 porcje:
  • 4 łyżki mango chutney
  • sól morska
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 30 g orzecha nerkowca
  • 4 suszone morele
  • 6 marchewek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 dymka

Obrac marchewki, przekroic na pół i pokroic na kawałki o dlugosci 4 cm
Wymieszac z miodem i olejem rzepakowym i pozostawic na około 10 minut.
Tymczasem przygotowac mieso i posolic.
Orzechy nerkowca  uprazyc bez oleju do złotego koloru, pozostawic do ostygnięcia a nastepnie posiekac.
Pokroic morele i dymke. Wymieszac dymke, morele, orzechy nerkowca z mango chutney .
Przeciac piersi z kurczaka i posmarowac  je nadzieniem z mango, nastepnie zlozyc i spiac wykalaczkami.
Ulozyc marchewki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem,  posypać sola i piec w temp. 180 ° C przez ok. 15 minut.
W międzyczasie  smazyc filety na oliwie z każdej strony przez ok.  5 minut, przykryc i smazyc  jeszcze po 5 minut z kazdej strony.

Przekroic i podawac z pieczona marchewka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz