2 lutego 2019

Sałatka andaluzyjska z rybą

W klasycznej wersji sałatka przyrządzana jest ze sztokfisza, można go zastąpić dorszem, ale głównym składnikiem  sałatki są pomarańcze, pomidory, papryka, cebula i jajka na twardo. Sałatka jest doprawiona pomarańczowym sosem winegret. Idealna kompozycja smaków, nawet jeśli niektórym może się wydawać niezwykła. Sałatka znana jest w Andaluzji od wieków, ale pochodzi z kuchni arabskiej. Jest doskonałą przystawką, przekąską, nadaje się również na lekki obiad.

Składniki na 4 porcje:
  • 1  sztokfisz (około 250 g) bez skóry i ości lub świeży filet z dorsza
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 pomarańcze
  • 1 zielona papryka
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • garść  oliwek
  • 4 jajka  na  twardo
  • cebula
  • czosnek

Pomarańczowy vinaigrette:

  • 2-3 łyżki octu sherry
  • sok z  1/2 pomarańczy
  • sól pomarańczowa
  • pieprz
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek 

Podgrzac oliwe z oliwek na patelni.  Smazyc rybe z obu stron przez około 5-7 minut. Wyjac z patelni i ostudzic. 
Obrac i filetowac pomarancze. 
Ugotowac jajka  na twardo i pokroic na grubsze kostki lub cwiartki.  
Schlodzona  rybe podzielic  na  mniejsze  kawalki.


Cebule pokroic w bardzo cienkie paski,  czosnek drobno posiekc. Pokroic  papryke i pomidory. Wymieszac  wszystkie  skladniki.

Z octu sherry,  soku pomaranczowego, oliwy z  oliwek, soli i pierzu zmiksowac  sos  vinaigrette.
Salatke polac  sosem i  wstawic  przed  spozyciem  do lodówki na  ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz