W
klasycznej wersji sałatka przyrządzana jest ze sztokfisza, można go zastąpić
dorszem, ale głównym składnikiem sałatki
są pomarańcze, pomidory, papryka, cebula i jajka na twardo. Sałatka jest
doprawiona pomarańczowym sosem winegret. Idealna kompozycja smaków, nawet jeśli
niektórym może się wydawać niezwykła. Sałatka znana jest w Andaluzji od wieków,
ale pochodzi z kuchni arabskiej. Jest doskonałą przystawką, przekąską, nadaje
się również na lekki obiad.
- 1 sztokfisz (około 250 g) bez skóry i ości lub świeży filet z dorsza
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 pomarańcze
- 1 zielona papryka
- 2-3 dojrzałe pomidory
- garść oliwek
- 4 jajka na twardo
- cebula
- czosnek
Pomarańczowy
vinaigrette:
- 2-3 łyżki octu sherry
- sok z 1/2 pomarańczy
- sól pomarańczowa
- pieprz
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
Podgrzac oliwe z oliwek na patelni. Smazyc rybe z obu stron przez około 5-7 minut. Wyjac z patelni i ostudzic.
Obrac i filetowac pomarancze.
Ugotowac jajka na twardo i pokroic na grubsze kostki lub cwiartki.
Schlodzona rybe podzielic na mniejsze kawalki.
Obrac i filetowac pomarancze.
Ugotowac jajka na twardo i pokroic na grubsze kostki lub cwiartki.
Schlodzona rybe podzielic na mniejsze kawalki.
Cebule pokroic w bardzo cienkie paski, czosnek drobno posiekc. Pokroic papryke i pomidory. Wymieszac wszystkie skladniki.
Z octu sherry, soku pomaranczowego, oliwy z oliwek, soli i pierzu zmiksowac sos vinaigrette.
Salatke polac sosem i wstawic przed spozyciem do lodówki na ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz