4 lutego 2019

Sernik na zimno z owocami

Doskonały sernik na zimno, delikatny w smaku dzięki jogurtowi i owocom, w tym przypadku brzoskwiniom. Do dekoracji użyłam pierwszych malin w tym roku.

Składniki na tortownicę Ø 26 cm:
  • 200 g herbatników lub biszkoptów
  • 100 g masła
  • 1 kg twarogu / serka homogenizowanego
  • 200 g serka śmietankowego
  • 300 ml chudego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • laska  wanilii
  • sok z 1 cytryny
  • żelatyna
  • 3/4 kg brzoskwiń lub brzoskwinie w syropie
  • owoce do dekoracji np. maliny, kiwi

Pokruszyc herbatniki, dodac do nich plynne maslo, dobrze wymieszac i wylozyc tortownice masa herbatnikowa.
Wstawic do lodówki.

Przygotowac zelatyne, w tym czasie twaróg mieszamy z jogurtem i serkiem smietankowym, dodajemy cukier, wanilie i sok z cytryny.
Zelatyne  rozpuszczamy  w garnuszku, dodajemy  do niej lyzke  masy  serowej  a  nastepnie  wlewamy do naczynia  z masa  serowa.
Brzoskwinie kroimy na male kawalki (kilka pozostawiamy do dekoracji) mieszamy z masa serowa i wlewamy do tortownicy.
Wstawiamy do lodówki.

Po wyjeciu z lodówki dekorujemy owocami i ewentualnie zalewamy je przezroczysta galaretka rozpuszczona  w  syropie z brzoskwin z dodatkiem wody i odrobiny soku cytrynowego.
Sernik nalezy przechowywac caly  czas  w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz