Składniki pieczeni:
- 1 1/4 kg wołowiny
- pieprz
- 100 g cebuli
- 80 g marchwi
- 80 g selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 400 ml wina burgundzkiego
Składniki sosu:
- 40 g selera naciowego
- 50 g marchwi
- 80 g cebuli
- 80 g pora
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu wołowego
- sól
Mieso w woreczku z marynata umiescic na co najmniej godzine w lodówce, najlepiej jednak na cala noc.
Wyjac mieso z marynaty, dobrze odcedzic i osuszyc papierowym recznikiem. Przecedzic marynate przez sitko, zebrac klarowny plyn, naciagnac jego czesc do strzykawki i wstrzyknac go w kilku miejscach do miesa.
Wyjac mieso z marynaty, dobrze odcedzic i osuszyc papierowym recznikiem. Przecedzic marynate przez sitko, zebrac klarowny plyn, naciagnac jego czesc do strzykawki i wstrzyknac go w kilku miejscach do miesa.
To jest doskonaly sposób na soczysta pieczen, wystarczy kupic w aptece mozliwie duza strzykawke jednorazowa z gruba igla.
Obrac lub oczyscic seler, marchew, cebule i pora, nastepnie pokroic na kawalki. Posolic mieso, rozgrzać olej w brytfannie, podsmazyc na nim mieso ze wszystkich stron i wyjac na chwile.
Obrac lub oczyscic seler, marchew, cebule i pora, nastepnie pokroic na kawalki. Posolic mieso, rozgrzać olej w brytfannie, podsmazyc na nim mieso ze wszystkich stron i wyjac na chwile.
Dodac do brytfanny przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy i dusic wszystko razem przez chwile.
Nastepnie ulozyc pieczeń na warzywach, dodac 2/3 plynu marynaty i bulion wolowy. Piec/dusic pod przykryciem w piekarniku, w temp 150° C przez ok. 1,5-2 godziny, podlewajac co jakis czas plynem.
Wyjąć pieczen z piekarnika, owinac folia i pozostawic na ok. 10 minut. Przecedzic sos z pieczeni przez drobne sito do rondelka, doprowadzic do wrzenia i zredukowac jego ilosc o około 1/3, w razie potrzeby lekko zgescic i przyprawić.
Pieczen pokroic i podac z sosem.
Danie Dnia na Smakerze 22.01.2019 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz