1 lutego 2019

Pieczeń wołowa po burgundzku

Nazwa pieczeni pochodzi od wina burgundzkiego, w którym jest najpierw jest marynowana z warzywami i przyprawami, a następnie duszona z warzywami w marynacie i bulionie wołowym.

Składniki pieczeni:
  • 1 1/4 kg wołowiny
  • pieprz
  • 100 g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 80 g selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 ziarenek  czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 400 ml wina burgundzkiego
Składniki  sosu:
  • 40 g selera naciowego
  • 50 g marchwi
  • 80 g cebuli
  • 80 g pora
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • sól

Doprawic mieso pieprzem i umiescic w odpowiednio duzym woreczku do zamrazania. Obrac cebule, marchew, seler i czosnek do marynaty, drobno pokroic i wszystko razem zblendowac. Dodac wino i przyprawy. 
Mieso w woreczku z marynata umiescic na co najmniej godzine w lodówce, najlepiej jednak na cala noc.

Wyjac mieso z marynaty, dobrze odcedzic i osuszyc papierowym recznikiem. Przecedzic marynate przez sitko, zebrac klarowny plyn, naciagnac jego czesc do strzykawki i wstrzyknac go w kilku miejscach do miesa.
To jest doskonaly sposób na soczysta pieczen, wystarczy kupic w aptece mozliwie duza strzykawke jednorazowa z gruba igla.

Obrac lub oczyscic seler, marchew, cebule i pora, nastepnie pokroic na kawalki. Posolic mieso, rozgrzać olej w brytfannie, podsmazyc  na nim mieso ze wszystkich stron i wyjac na chwile.
Dodac do brytfanny przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy i dusic wszystko razem przez chwile.
Nastepnie ulozyc pieczeń na warzywach, dodac  2/3 plynu marynaty i bulion wolowy. Piec/dusic pod przykryciem w piekarniku, w temp 150° C przez ok. 1,5-2 godziny, podlewajac co jakis czas plynem.

Wyjąć pieczen z piekarnika, owinac folia i pozostawic na ok. 10 minut. Przecedzic sos z pieczeni przez drobne sito do rondelka, doprowadzic  do wrzenia i zredukowac jego ilosc o około 1/3, w razie potrzeby lekko zgescic i przyprawić.
Pieczen pokroic i podac z sosem.


Danie Dnia na Smakerze 22.01.2019 TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz