Składniki dla 4-6 osób:
- 500 g szafranowego risotto
- 3 łyżki rodzynek
- 1 jabłko
- 1 kieliszek Amaretto
- bułka tarta
- 50 g mąki
- 2-3 jajka
- tłuszcz roślinny (np. olej słonecznikowy)
Składniki sosu jabłkowego:
- 4 jabłka
- 1 mała papryczka chili
- 1 kawałek imbiru (około 2 cm)
- 1 łyżka cukru
- ¼ l soku jabłkowego
- lody waniliowe
Składniki sałatki z cytryny:
Arancini mozna przygotowac z resztek risotto. Ze swiezo ugotowanego risotto w slodkiej wersji mozliwie bez czosnku.
Ostudzic risotto lub przygotowac dzien wczesniej.
Jablko obieramy i kroimy w bardzo male kostki mieszamy z rodzynkami i amaretto i marynujemy co najmniej przez pól godziny.
Kladziemy na dlon lyzke risotto i wypelniamy kilkoma marynowanymi kawalkami jablka i rodzynkami, przykrywamy reszta ryzu i formujemy male kulki. Obtaczamy kulki najpierw w mace, potem w jajku i bulce tartej. Smazymy w glebokim tluszczu roslinnym kilka minut, az beda zlotobrazowe i chrupiace.
Po usmazeniu kladziemy na papierowy recznik, aby pozbyc sie zbednego tluszczu.
Jablka na sos jablkowy obieramy i kroimy na kawalki. Wsypujemy cukier do rondla i karmelizujemy, dodajemy sok jablkowy, kawalki jablek, chili i imbir. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Nastepnie wyjmujemy przyprawy i przecedzamy jablka przez drobne sito.
Arancini podajemy z sosem jablkowym i resztkami nadzienia lub sosem jablkowym i lodami waniliowymi. Poczekac chwile, az lody zaczna sie rozpuszczac i zmieszaja z sosem jablkowym.
Arancini smakuja równiez z salatka cytrynowa, ale aby salatka cytrynowa była smaczna i niezbyt kwasna, wazne jest, aby do niej stosować cytryny z Amalfi lub cytron, a nie konwencjonalne odmiany cytryn, gdyz tylko one sa lagodne i aromatyczne.
Umyc cytryny i pokroic lub zetrzec na cienkie plasterki, skropic oliwa z oliwek i bialym kremem balsamicznym. W zalezności od smaku mozna posypac sola morska.
Taka salatka nadaje sie nie tylko do slodkiej wersji arancini, ale i jako dodatek do miesa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz