Składniki dla 6-8 osób:
- 1 pularda lub kura wiejska
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1/4 średniego selera
- 2 selery naciowe
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 4 dymki
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- ziele angielskie
- pieprz, sól morska
Dodatkowe warzywa:
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 1 duża marchewka
- 2 selery naciowe
- 1-2 szklanki makaronu (np. orecchiette lub muszelki)
- 2-3 dymki
Kluseczki:
- 6 jajek
- 100 ml śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chilli w proszku
- 1 łyżeczka skórki organicznej cytryny
- sól
Umyc i osuszyc kurczaka. Przeciac cebule ze skórka i usmazyc na patelni bez tluszczu, az sciemnieje i nabierze aromatu.
Pozostałe warzywa umyc, obrac i pokroic na kawalki. Zwiazac dymke i liscie laurowe nicmi kuchennymi.
Umiescic kurczaka z przygotowanymi skladnikami i przyprawami w duzym garnku, dodac zimna wode, zagotowac i posolic.
Zmniejszyc ogien i przykryc garnek, gotowac na wolnym ogniu przez ok. godzine, nastepnie wyjac kurczaka i warzywa a bulion przeedzic przez drobne sito.
Usunac skóre i kosci i podzielic kurczaka na drobne kawałki, odlozyc warzywa na pózniej.
Ugotowac makaron w osolonej wodzie, pokroic dodatkowy koper wloski, marchew i selera na male kawalki lub plastry, pokroic cebule na drobne pierscienie.
Podgrzac ponownie bulion, dodac swieze warzywa i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawic zupe sola.
Na koniec dodac kawalki kurczaka, wstępnie ugotowane warzywa i ugotowany makaron i podgrzac w rosole.
W miedzyczasie podgrzac piekarnik do 180° C. Roztrzepac jajka w misce, dodac smietane, odrobine galki muszkatolowej, chilli i wszystko wymieszac. Doprawic sola i skórka cytrynowa, a następnie wlac do wyzszego zaroodpornego naczynia i piec co najmniej 30 minut, az masa sie zetnie i urosnie jak suflet.
Podac zupe z 1-2 lyzkami upieczonej masy jajecznej i drobno posiekana dymka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz