12 marca 2019

Zupa z kurczakiem

Celowo nie nazywam jej rosołem, gdyż wprawdzie zupa posiada wszystkie właściwości i smak rosołu, ale jest o wiele bardziej pożywna i aromatyczna. Wiejska pularda, dużo warzyw, drobny makaron i specjalne kluseczki, nie lane, ale pieczone jak suflet, to podstawowe składniki tej smacznej zupy.

Składniki dla 6-8 osób:
  • 1 pularda lub  kura wiejska
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/4 średniego selera
  • 2 selery  naciowe
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 4 dymki
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • ziele angielskie 
  • pieprz, sól morska
Dodatkowe warzywa:
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 duża marchewka
  • 2 selery naciowe
  • 1-2 szklanki  makaronu (np. orecchiette lub  muszelki)
  • 2-3 dymki
Kluseczki:
  • 6 jajek
  • 100 ml śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chilli w proszku
  • 1 łyżeczka skórki organicznej cytryny
  • sól

Umyc i osuszyc kurczaka. Przeciac cebule  ze  skórka i usmazyc na patelni bez tluszczu, az  sciemnieje  i nabierze  aromatu.
Pozostałe warzywa umyc, obrac i pokroic na kawalki. Zwiazac dymke i liscie laurowe nicmi kuchennymi.
Umiescic kurczaka z przygotowanymi skladnikami i przyprawami w duzym garnku, dodac zimna wode, zagotowac i posolic.
Zmniejszyc ogien i przykryc  garnek, gotowac na  wolnym ogniu przez ok. godzine, nastepnie  wyjac kurczaka i warzywa a bulion przeedzic przez drobne  sito.
Usunac skóre i kosci i podzielic kurczaka na drobne kawałki, odlozyc warzywa na pózniej.
Ugotowac makaron w osolonej wodzie, pokroic dodatkowy koper wloski, marchew i selera na male kawalki lub plastry, pokroic cebule na drobne pierscienie. 
Podgrzac ponownie bulion, dodac swieze warzywa i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawic zupe sola.
Na koniec dodac kawalki  kurczaka, wstępnie ugotowane warzywa i ugotowany  makaron i podgrzac w rosole.

W miedzyczasie podgrzac piekarnik do 180° C. Roztrzepac jajka w misce, dodac smietane, odrobine galki muszkatolowej, chilli i wszystko wymieszac. Doprawic sola i skórka cytrynowa, a następnie wlac do wyzszego zaroodpornego naczynia i piec co najmniej 30 minut, az masa sie zetnie i urosnie jak suflet.

Podac zupe z 1-2 lyzkami upieczonej masy jajecznej i drobno posiekana dymka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz