Bardzo smaczne i szybkie danie ze świeżych płatów lasagne nadziewanych mięsem mielonym i owiniętych w cukinię, w serowym sosie z pomidorami i bazylią.
- 2 grube długie cukinie
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2-3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- papryka w proszku
- 3-4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- starta skórka z cytryny
- 100 g tartego parmezanu
- 250 g świeżych płatów lasagne
- 2 pomidory
- 1/2 pęczka bazylii
Rozgrzac piekarnik do 200° C. Wysmarowac foremke do pieczenia maslem. Uformowac z miesa 5-6 podluznych rolek i owinac kazda platem lasagne, a nastepnie plastrami cukinii. Wlozyc rolki do foremki, zalac sosem serowym, posypac reszta parmezanu i ulozyc na wierzchu lika kawalków masla.
Piec na srodkowej szynie przez około 45 minut, ewentualnie przykryc pod koniec folia.
Pomidory pokroic w drobna kostke, doprawic sola i pieprzem.
Podawac posypane pomidorami i listkami bazyli.
Pomidory pokroic w drobna kostke, doprawic sola i pieprzem.
Podawac posypane pomidorami i listkami bazyli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz