14 marca 2019

Nadziewane rolki z cukinii

Bardzo smaczne i szybkie danie ze świeżych płatów lasagne nadziewanych mięsem mielonym i owiniętych w cukinię, w serowym sosie z pomidorami i bazylią.

Składniki na 4 porcje:
  • 2 grube długie cukinie
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • papryka w  proszku
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • starta skórka z cytryny
  • 100 g tartego parmezanu
  • 250 g świeżych płatów lasagne
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka bazylii

Cukinię umyc, pokroic w podluzne plastry i posolic. Obrac cebule i pokroic w kostke, zmieszac z mielonym miesem i jajkiem. Doprawic  sola, pieprzem, musztarda i papryka.  Roztopic 1-2  lyzki masla w rondelku, dodac make  i zrobic  zasmazke, zalac bulionem warzywnym, dodac  i mleko i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty caly  czas  mieszajac. Doprawic sola, pieprzem, skórka z cytryny i galka muszkatolowa, dodac 80 g parmezanu. 
Rozgrzac piekarnik do 200° C. Wysmarowac  foremke  do pieczenia  maslem. Uformowac z miesa 5-6 podluznych rolek i owinac kazda platem lasagne, a nastepnie plastrami cukinii. Wlozyc  rolki do  foremki, zalac  sosem  serowym, posypac reszta parmezanu i ulozyc  na  wierzchu lika  kawalków  masla. 
Piec na srodkowej szynie przez około 45 minut, ewentualnie przykryc pod  koniec  folia. 
Pomidory pokroic w drobna kostke, doprawic  sola i pieprzem.


Podawac posypane pomidorami i listkami bazyli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz