Ossobuco alla Milanese to tradycyjne włoskie danie składające się z giczy cielęcej w plastrach, duszonej w warzywach (głównie pomidorach) i białym winie.
W Mediolanie dodaje się do niej specjalny sos gremolata z pietruszką, czosnkiem i skórką z cytryny oraz szafranowe risotto. Ossobuco to jedna z najsmaczniejszych włoskich potraw.
- 4-6 plastrów giczy cielęcej
- trochę mąki
- masło klarowane
- oliwa z oliwek
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 selery naciowe
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól
- 1 puszka pomidorów (400 g bez soku)
- 0,2 l bulionu z cielęciny
- 0,2 l wytrawnego białego wina (np. Pinot Grigio)
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 liście laurowe
Składniki gremolaty:
- 2 pęczki natki pietruszki
- trochę jasnozielonych liści selera
- 2 dymki
- 1 ekologiczna cytryna
- 1 ząbek czosnku
- trochę oliwy z oliwek
Składniki risotto:
- 300 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- 1 litr bulionu cielęcego lub warzywnego
- 0,25 l białego wytrawnego wina ( np. Pinot Grigio lub Pinot Gris)
- 1 łyżeczka (około 1 g) nitek szafranowych
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki masła
- sól
Piekarnik nagrzac do 180° C
Plastry giczy cielecej o grubosci ok. 4-5 cm posolic i obtoczyc w mace.
Rozgrzac maslo klarowane i oliwe z oliwek w duzej patelni i smazyc plastry po obu stronach na zloty kolor a nastepnie wyjac z patelni.
Warzywa i cebule pokroic na male kawalki. Obrac czosnek i przekroic na pól. Wlozyc przygotowane warzywa do patelni i podsmazyc.
Dodac pomidory bez soku i troche je posiekac w garnku, posolic i pocukrzyc, dodac bulion, biale wino, liscie laurowe, tymianek i rozmaryn i wszystko wymieszac.
Wlozyc smazone plastry cielece do garnka. Powinny lezec w plynie, ale tylko w polowie zakryte. Przykryc patelnie pokrywka i umiescic w nagrzanym piekarniku (180° C) na około 1½-2 godziny. Jesli to konieczne, dodac troche bulionu w trakcie duszenia.
W czasie gdy mieso jest w piekarniku, przygotowujemy szafranowe risotto.
Obrac czosnek i szalotki i drobno posiekac. Wlac oliwe z oliwek i 2 lyzkii masla do rondla i podsmazyc szalotki z czosnkiem, dodac ryz i wymieszac. Zalac 2 lyzkami wazowymi cieplego bulionu, zagotowac ciagle mieszajac, az ilosc plynu sie zredukuje.
Dodac ponownie bulion lub wino i gotowac ciagle mieszajac. Powtarzac proces do momentu gdy ryz bedzie ugotowany i kremowy (po ok. 25-30 minutach) Nie powinien byc zbyt miękki.
W miedzyczasie wlozyc nitki szafranu do miski z odrobina wody i lekko zmiazdzyc, dodac do risotto po ok. 10-15 minutach. Drobno zetrzec parmezan, a nastepnie dodac 2 lyzki masła do ryzu i posolic.
Na koniec przyrzadzamy gremolate.
Umyc pietruszke i liscie selera i drobno posiekajc. Obrac skórke z cytryny, grubo posiekac czosnek. Umiescic wszystkie przygotowane skladniki na desce do krojenia i drobno posiekac dodajac odrobine oliwy z oliwek.
Plasterki ossobuco podawac posypane gremolata. Oddzielnie podajemy szafranowe risotto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz