4 marca 2019

Chrupiący i soczysty kurczak

Pieczony kurczak, a właściwie pularda, z faszerowaną cebulą, cytryną, pietruszką i rozmarynem, co nadaje jej wyjątkowego aromatu. Marynowana w papryce, oliwie z oliwek i miodzie, dzięki czemu skórka jest wyjątkowo chrupiąca.

Składniki dla 4 osób:
  • 1 poularda ok. 1,5 kg
  • kilka małych cebul
  • 1/2 cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka  słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Pularde wyplukac pod zimna woda i przygotowac nadzienie z cebuli, cytryny, rozmarynu i pietruszki. Nadzienie sluzy tylko do pieczenia,  aby nadac miesu szczególnego aromatu.
Wypelnic pularde nadzieniem, nastepnie wyciac nozem otwory szerokosci kosci udka i przelozyc przeciwlegle udka na krzyz, co nie tylko zabezpiecza nadzienie, ale i nadaje pulardzie odpowiedniego ksztaltu. 
Przygotowac marynate ze slodkiej papryki, oliwy z oliwek, miodu, soli i pieprzu i wysmarowac nia cala pularde.


W naczyniu do pieczenia podsmazyc cebule, ulozyc na niej pularde i dodac ewentualnie resztki nadzienia. Piec w temp. 160° C ok. 55 min.
Sos, który powstaje po pieczeniu przecedzic przez sito, dodac do niego  biale  wino i ewentualnie zagescic.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz