Pieczony kurczak, a właściwie pularda, z faszerowaną cebulą, cytryną, pietruszką i rozmarynem, co nadaje jej wyjątkowego aromatu. Marynowana w papryce, oliwie z oliwek i miodzie, dzięki czemu skórka jest wyjątkowo chrupiąca.
Składniki dla 4 osób:- 1 poularda ok. 1,5 kg
- kilka małych cebul
- 1/2 cytryny
- 1 gałązka rozmarynu
- natka pietruszki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Wypelnic pularde nadzieniem, nastepnie wyciac nozem otwory szerokosci kosci udka i przelozyc przeciwlegle udka na krzyz, co nie tylko zabezpiecza nadzienie, ale i nadaje pulardzie odpowiedniego ksztaltu.
Przygotowac marynate ze slodkiej papryki, oliwy z oliwek, miodu, soli i pieprzu i wysmarowac nia cala pularde.
W naczyniu do pieczenia podsmazyc cebule, ulozyc na niej pularde i dodac ewentualnie resztki nadzienia. Piec w temp. 160° C ok. 55 min.
Przygotowac marynate ze slodkiej papryki, oliwy z oliwek, miodu, soli i pieprzu i wysmarowac nia cala pularde.
W naczyniu do pieczenia podsmazyc cebule, ulozyc na niej pularde i dodac ewentualnie resztki nadzienia. Piec w temp. 160° C ok. 55 min.
Sos, który powstaje po pieczeniu przecedzic przez sito, dodac do niego biale wino i ewentualnie zagescic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz