2 marca 2019

Sałatka z komosy ryżowej

Bardzo smaczna sałatka z komosy ryżowej, marchewki, jabłka, pomarańczy, rodzynek i orzeszków ziemnych. To w zasadzie sałatka dla wegetarian, ale miłośnicy kotletów schabowych też ją pokochają :)

Składniki na 4 porcje:
  • 250 g komosy ryżowej
  • 250 g marchwi
  • 75 g rodzynek
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1 jabłko
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki liści mięty
  • 3-5 łyżek oleju
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Oplukac  komose i gotowac na wolnym ogniu w 500 ml wody przez 15-20 minut az cala woda zostanie  wchlonieta.
Marchewke, cebule i jablko pokroic na male kawalki. Zetrzec  skórke pomaranczy, potem  ja obrac i pokroic na kawalki. Posiekac orzeszki ziemne i miete.
Wymieszac komose z jablkiem, cebula, orzeszkami ziemnymi i kawałkami pomaranczy. Dodac oliwe, miete,  skórke pomaranczowa i sok z cytryny do smaku i doprawic sola i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz