Jako starter albo w większych ilościach. Idealne danie, charakteryzujące się nie tylko nietypową formą, ale także składnikami, w tym domowym ketchupem i specjalnym majonezem cebulowym, który smakuje nie tylko do hot dogów i hamburgerów, ale także do jajek, kanapek, potraw z grilla itp.
- 1 bułeczka lub brioszka
- 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 75 g smażonej cebulki
- 20 mini parówek
- 4 łyżki ketchupu
- 8 mini korniszonów
- sól, pieprz
Aby hot dogi wygladaly szczególnie apetycznie stosuje jak najmniejsze korniszony i mini parówki (ok. 5 cm dlugosci) tzw. koktajlowe, jesli ich nie mamy, mozna pokroic normalne parówki na mniejsze kawalki.
Aby cebulowy majonez byl wyjatkowo aromatyczny, mocze cebule juz dzien wczesniej, wtedy efekt jest najlepszy.
Aby cebulowy majonez byl wyjatkowo aromatyczny, mocze cebule juz dzien wczesniej, wtedy efekt jest najlepszy.
Wsypac 50 g smazonej cebulki do naczynia, zalac olejem (125 ml) i odstawic pod przykryciem na 6-8 godzin, najlepiej przez noc. Nastepnego dnia odcedzic cebule przez sito i zebrac olej. W wysokim pojemniku wymieszac jajko z łyżką musztardy, smazona cebula z oleju, sola i pieprzem i dodajac olej wszystko zmiksowac do powstania kremowego majonezu.
Podgrzac mini parówki i w miedzyczasie pociac buleczke na centymetrowe kostki.
Korniszony wysuszyc papierem kuchennym i przeciac na pól.
Wlozyc do kazdej szklanki po 1 lyzce ketchupu, na niego 5-6 kostek bulki, korniszony i mini parówki.
Na wierzch nalozyc lyzke majonezu cebulowego i udekorowac reszta smazonej cebulki.
Przepis na domowy ketchup TUTAJ
Przepis na domowy ketchup TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz