1 marca 2019

Hot dogi w szklance

Jako starter albo w większych ilościach. Idealne danie, charakteryzujące się nie tylko nietypową formą, ale także składnikami, w tym domowym ketchupem i specjalnym majonezem cebulowym, który smakuje nie tylko do hot dogów i hamburgerów, ale także do jajek, kanapek, potraw z grilla itp.

Składniki dla 4 osób jako starter:
  • 1 bułeczka lub brioszka
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 75 g smażonej cebulki
  • 20 mini parówek 
  • 4 łyżki ketchupu 
  • 8 mini korniszonów
  • sól, pieprz

Aby hot dogi wygladaly  szczególnie apetycznie stosuje  jak najmniejsze  korniszony i mini parówki (ok. 5 cm  dlugosci) tzw. koktajlowe, jesli ich nie mamy, mozna pokroic normalne parówki na  mniejsze kawalki. 
Aby  cebulowy majonez byl wyjatkowo aromatyczny, mocze cebule  juz dzien wczesniej, wtedy efekt  jest najlepszy.
Wsypac 50 g smazonej cebulki do naczynia, zalac olejem (125 ml)  i odstawic pod przykryciem na 6-8 godzin, najlepiej przez noc. Nastepnego dnia odcedzic cebule przez sito i zebrac olej. W wysokim pojemniku wymieszac jajko z łyżką musztardy, smazona cebula z oleju, sola i pieprzem i dodajac olej wszystko zmiksowac  do powstania kremowego majonezu.
Podgrzac mini parówki i w miedzyczasie pociac buleczke  na  centymetrowe kostki. 
Korniszony wysuszyc papierem kuchennym i przeciac na pól.
Wlozyc do kazdej szklanki po 1 lyzce ketchupu, na niego 5-6 kostek bulki, korniszony i mini parówki.
Na wierzch nalozyc lyzke majonezu cebulowego i udekorowac reszta smazonej cebulki.

Przepis na  domowy  ketchup TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz