17 marca 2019

Grzyby shiitake ze szpinakiem

Niezwykłe połączenie grzybów shiitake smażonych z czerwonymi pomarańczami, podane na ryżu basmati ze szpinakiem i imbirem. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na 4 porcje:
  • 20 średnich grzybów shiitake
  • 2 organiczne czerwone pomarańcze
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 mała szalotka
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 łyżka posiekanej papryki chili
  • 200 ml wody
  • 1 limonka
  • olej słonecznikowy
  • cukier
Szpinak:
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • gałka muszkatołow
  • cukier
  • sól
  • oliwa z oliwek
Ryż basmati:
  • 3 filiżanki ryżu basmati
  • 3-4 plasterki imbiru
  • 1-2 szalotki
  • sól

Wyskrobac skórke z organicznej pomaranczy i wycisnac z niej sok. Pokroic w drobna kostke szalotke, imbir i chili, przepolowic  czosnek. Wyczyscic  grzyby wilgotna szmatka i usunac lodygi.

Rozgrzac olej slonecznikowy na patelni i podsmazyc grzyby. Dodac czosnek, chili, imbir i szalotki i wymieszac z grzybami. Zmniejszyc ogien o polowe, dodac skórke pomaranczy, soku pomaranczowy i wode. Mozna takze dodac polówki pomaranczy dla aromatu. 
Nastepnie dodac sos ostrygowy, czerwony ocet balsamiczny i sos sojowy. Wszystko  dusic na srednim ogniu przez 5 do 6 minut, ewentualnie dolac troche wody. Doprawić sokiem z limonki i cukrem.

Zagotowac ryz  basmati z podwójna ilościa wody i szczypta soli. Pokroic imbir i szalotki i dodac  do ryzu. Zmniejszyc temperature do minimum, przykryc garnek i gotowac przez około 15 minut.
Szpinak dokladnie umyc i usunac grubsze lodygi.  Podgrzac oliwe lub olej słonecznikowy w  woku lub  wysokiej patelni,  wlozyc liscie szpinaku i podgrzewac, az sie zapadna. Wtedy dodac kolejna porcję szpinaku i powtarzac proces, az caly  szpinak zostanie zuzyty. Doprawic szpinak sola, cukrem i odrobina gałki muszkatolowej. Na koniec dodac troche oliwy z oliwek.

Ulozyc ryz na talerzu i umiescic na nim szpinak i grzyby shiitake. Skropic wszystko odrobina plynu ze smazonych grzybów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz