Składniki na 4 porcje:
- 20 średnich grzybów shiitake
- 2 organiczne czerwone pomarańcze
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 mała szalotka
- 1 mała główka czosnku
- 1 łyżka posiekanej papryki chili
- 200 ml wody
- 1 limonka
- olej słonecznikowy
- cukier
Szpinak:
- 1 kg świeżego szpinaku
- gałka muszkatołow
- cukier
- sól
- oliwa z oliwek
Ryż basmati:
Rozgrzac olej slonecznikowy na patelni i podsmazyc grzyby. Dodac czosnek, chili, imbir i szalotki i wymieszac z grzybami. Zmniejszyc ogien o polowe, dodac skórke pomaranczy, soku pomaranczowy i wode. Mozna takze dodac polówki pomaranczy dla aromatu.
Nastepnie dodac sos ostrygowy, czerwony ocet balsamiczny i sos sojowy. Wszystko dusic na srednim ogniu przez 5 do 6 minut, ewentualnie dolac troche wody. Doprawić sokiem z limonki i cukrem.
Zagotowac ryz basmati z podwójna ilościa wody i szczypta soli. Pokroic imbir i szalotki i dodac do ryzu. Zmniejszyc temperature do minimum, przykryc garnek i gotowac przez około 15 minut.
Szpinak dokladnie umyc i usunac grubsze lodygi. Podgrzac oliwe lub olej słonecznikowy w woku lub wysokiej patelni, wlozyc liscie szpinaku i podgrzewac, az sie zapadna. Wtedy dodac kolejna porcję szpinaku i powtarzac proces, az caly szpinak zostanie zuzyty. Doprawic szpinak sola, cukrem i odrobina gałki muszkatolowej. Na koniec dodac troche oliwy z oliwek.
Ulozyc ryz na talerzu i umiescic na nim szpinak i grzyby shiitake. Skropic wszystko odrobina plynu ze smazonych grzybów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz