Jeśli miałabym wymienić moje ulubione słodycze, to od lat nie była to czekolada ani ciasto, ale kandyzowany imbir. Słodycz połączona z ostrością i lekkim kwaskiem cytryny to genialne i bardzo smaczne połączenie. Płyn, który pozostaje po kandyzowaniu można wykorzystać do przygotowania różnych napojów, np. likieru imbirowego lub koktajli na bazie miodu i cytryny z wódką. Napój z tymi składnikami smakuje na gorąco lub na zimno nawet bez alkoholu. Kandyzowany imbir jest najczęściej obtaczany w cukrze, ale można go pozostawić w syropie lub obtoczyć w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie, w zależności od preferencji. Lekko aromatyzowany cukier, który pozostaje po obtaczaniu imbiru, nadaje się do pieczenia, herbaty lub innych potraw.
- 500 g imbiru
- 750 g cukru
- 2 l wody
- cytryna
Koktajl imbirowy:
- 4 cl wódki
- 2 cl syropu z kandyzowanego imbiru
- sok z połowy cytryny
- miód rozmarynowy lub inny
- kostki lodu
- 1 plasterek cytryny lub limonki
- kilka liści mięty
Istnieja dwie metody na kandyzowanie imbiru - szybka i czasochlonna. Wybieram najczesciej ta druga, gdyz tak przygotowany imbir smakuje duzo lepiej.
Metoda czasochlonna (min.4 dni)
Obrac imbir i pokroic na kawałki, (kostki, slupki lub plastry) zalac w garnku woda i gotowac przez 15-30 minut, wyjac i dobrze osaczyc. Wymieszac plyn z gotowania z 150 g cukru i podgrzac do 106-110° C nastepnie zalac nim imbir i odstawic w przykrytym garnku lub w sloiku na 12-24 godz.
Po 12-24 godzinach dodac 150 g cukru i opcjonalnie po 1 plasterku cytryny na 100 g imbiru, podgrzać ponownie do 106-110° C, zmniejszyc ogien i gotowac ok. 20 min, nastepnie odstawic na 12-24 godz w przykrytym garnku lub w sloiku.
Powtórzyc ten proces co najmniej jeszcze 3 razy, za kazdym razem dodajac po 150 g cukru.
Ostatniego dnia wyjac plasterki cytryny, dodac 150 g cukru, zagotowac do 106-110° C, zmniejszyc ogien i gotowac na bardzo wolnym ogniu 45 min. czesto mieszajac.
Nastepnie odcedzić imbir, zachowac syrop i pozostawić kawalki imbiru do wyschniecia w cieplym miejscu przez co najmniej 24 godziny. W zaleznosci od upodoban mozna go obtoczyc w cukrze, az do calkowitego wyschniecia (czasami jest on jeszcze troche wilgotny i "wciaga" cukier)
Szybka metoda.
Obrac i pokroic imbir w cienkie plasterki lub male kostki.
Następnie wlac do garnka litr wody, dodac cukier i plasterki cytryny. zagotowac krótko, a następnie zmniejszyc ogien.
Gotowac na malym ogniu i bez pokrywki, mieszajac od czasu do czasu.
Kiedy imbir bedzie szklisty, a woda prawie calkowicie odparuje, odcedzic imbir przez sito, zebrac plyn, a imbir pozostawic do wyschniecia, ew. obtoczyc w cukrze lub czekoladzie.
Imbir przygotowany ta metoda jest równiez smaczny, ale czasochlonna metoda jest wg. mnie zdecydowanie lepsza, przy czym wymaga ona wprawdzie troche wiecej czasu, ale nie wiecej pracy.
Z syropu, który pozostanie, mozna zrobic likier, mieszajac go z wódka w preferowanych proporcjach i odstawiajac na kilka dni w szczelnie zakreconej butelce.
Mozna tez uzyc go do róznych napojów. m.in do koktajlu imbirowego.
Wymieszac wszystkie skladniki z kostkami lodu i przyozdobic plasterkiem cytryny i kilkoma listkami miety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz