9 stycznia 2018

Sałatka z dzikim ryżem i pomarańczami

Bardzo smaczna i zdrowa sałatka z dzikiego ryżu, kaszy gryczanej, radicchio, ogórka, pomarańczy i orzechów. Pikantno-miodowy winegret nadaje jej wyjątkowego smaku.


Składniki na 4 porcje:

  • 200 g dzikiego ryżu
  • 400 ml 
  • bulionu warzywnego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 60 g orzechów laskowych
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 1 radicchio
  • 1 ogórek
  • 6 rzodkiewek
Dressing:
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Najpierw przygotowujemy dressing: mieszamy sos chili w malej misce z octem i sokiem z cytryny. Dodajemy obydwa oleje i dobrze ubijamy, nastepnie dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku miodem, sola i pieprzem. 
Umyc ryz, podgrzac bulion w rondlu, dodac ryz i gotowac przez 25-30 minut, nastepnie odstawic, aby naciagnal.
Wyplukac kasze gryczana i zagotowac w 250 ml wody ze  szczypta  soli, nastepnie wylaczyc ogien, przykryc garnek i pozostawic na  cieplej plycie ok. 20 min. az wchlonie cala  wode.
Kasze wyplukac na durszlaku i odcedzic, nastepnie smazyc w 1 lyzce oleju, az bedzie chrupiaca.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200° C, wysmarowac blache do pieczenia 1 łyzka oleju i prazyc na niej orzechy laskowe przez 10-12 minut, nastepnie odstawic w malej misce do ostygniecia.
Obrac cebule i pokroic w plastry o grubosci 1 cm. Wysmarowac blache reszta oleju, rozlozyc na niej plasterki cebuli i piec przez ok.10 minut raz obracajac.  
Ryz z kasza gryczana umiescic w misce i dodac dressing.
Obrac pomarancze i pokroic w plastry, zebrany sok dodac do ryzu. Umyc i pokroic radicchio i to samo zrobic z ogórkami. Rzodkiewki równiez pokroic- jedna polowa w plasterki, druga w cwiartki.
Radicchio, ogórki, rzodkiewki, orzechy laskowe i cebule dodac do ryzu i kaszy i dobrze wymieszac wszystkie skladniki, dodac pomarańcze i cwiartki rzodkiewek i poczekac chwile, az wszystkie skladniki sie przegryza.
Podawac posypana lekko pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz