Bardzo smaczna i zdrowa sałatka z dzikiego ryżu, kaszy gryczanej, radicchio, ogórka, pomarańczy i orzechów. Pikantno-miodowy winegret nadaje jej wyjątkowego smaku.
- 200 g dzikiego ryżu
- 400 ml
- bulionu warzywnego
- 100 g kaszy gryczanej
- 60 g orzechów laskowych
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 czerwone pomarańcze
- 1 radicchio
- 1 ogórek
- 6 rzodkiewek
Dressing:
- 2 łyżki białego octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy dressing: mieszamy sos chili w malej misce z octem i sokiem z cytryny. Dodajemy obydwa oleje i dobrze ubijamy, nastepnie dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku miodem, sola i pieprzem.
Umyc ryz, podgrzac bulion w rondlu, dodac ryz i gotowac przez 25-30 minut, nastepnie odstawic, aby naciagnal.
Wyplukac kasze gryczana i zagotowac w 250 ml wody ze szczypta soli, nastepnie wylaczyc ogien, przykryc garnek i pozostawic na cieplej plycie ok. 20 min. az wchlonie cala wode.
Kasze wyplukac na durszlaku i odcedzic, nastepnie smazyc w 1 lyzce oleju, az bedzie chrupiaca.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200° C, wysmarowac blache do pieczenia 1 łyzka oleju i prazyc na niej orzechy laskowe przez 10-12 minut, nastepnie odstawic w malej misce do ostygniecia.
Obrac cebule i pokroic w plastry o grubosci 1 cm. Wysmarowac blache reszta oleju, rozlozyc na niej plasterki cebuli i piec przez ok.10 minut raz obracajac.
Ryz z kasza gryczana umiescic w misce i dodac dressing.
Obrac pomarancze i pokroic w plastry, zebrany sok dodac do ryzu. Umyc i pokroic radicchio i to samo zrobic z ogórkami. Rzodkiewki równiez pokroic- jedna polowa w plasterki, druga w cwiartki.
Radicchio, ogórki, rzodkiewki, orzechy laskowe i cebule dodac do ryzu i kaszy i dobrze wymieszac wszystkie skladniki, dodac pomarańcze i cwiartki rzodkiewek i poczekac chwile, az wszystkie skladniki sie przegryza.
Podawac posypana lekko pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz