18 stycznia 2018

Zupa krem z pasternaku

Pasternak to bardzo niedoceniane warzywo w Polsce, a jednocześnie dużo smaczniejsze od pietruszki, niskokaloryczne i równie zdrowe. Zupa krem z pasternaka  ​​to bardzo szybkie danie; sok pomarańczowy, przyprawy i parmezan nadają jej szczególnego smaku, a główną atrakcją są jajka przepiórcze, które można oczywiście zastąpić kurzymi.


Składniki na 2 pocje: 

  • 250 g pasternaku
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka przyprawy Quatre Épices*
  • sól pomarańczowa
  • oliwa z oliwek 
  • 4 jajka przepiórcze
  • drobno starte płatki parmezanu
  • czarna sól hawajska

*Przyprawe Quatre-Èpices bardzo latwo wykonac samemu. Sklada sie ona z bialego pieprzu (70%), imbiru (20%), galki muszkatolowej (9%) i gozdzików (1%).

Pasternaki obrac, pokroic na kawalki i gotowac w wodzie ok. 20 min. Po ugotowaniu odcedzic i ew. zostawic troche wody z gotowania do rozrzedzenia kremu. 
Kostki pasternaku zmiksowac, dodac sok z pomaranczy, przyprawe, sól i oliwe z oliwek. Jesli krem bedzie zbyt gesty, dodac troche wody z gotowania pasternaków. 
Jajka przepiórcze usmazyc na oliwie, ulozyc na kremie.

Zupe podawac posypana sola hawajska i platkami parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz