Pasternak to bardzo niedoceniane warzywo w Polsce, a jednocześnie dużo smaczniejsze od pietruszki, niskokaloryczne i równie zdrowe. Zupa krem z pasternaka to bardzo szybkie danie; sok pomarańczowy, przyprawy i parmezan nadają jej szczególnego smaku, a główną atrakcją są jajka przepiórcze, które można oczywiście zastąpić kurzymi.
- 250 g pasternaku
- 80 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka przyprawy Quatre Épices*
- sól pomarańczowa
- oliwa z oliwek
- 4 jajka przepiórcze
- drobno starte płatki parmezanu
- czarna sól hawajska
*Przyprawe Quatre-Èpices bardzo latwo wykonac samemu. Sklada sie ona z bialego pieprzu (70%), imbiru (20%), galki muszkatolowej (9%) i gozdzików (1%).
Pasternaki obrac, pokroic na kawalki i gotowac w wodzie ok. 20 min. Po ugotowaniu odcedzic i ew. zostawic troche wody z gotowania do rozrzedzenia kremu.
Kostki pasternaku zmiksowac, dodac sok z pomaranczy, przyprawe, sól i oliwe z oliwek. Jesli krem bedzie zbyt gesty, dodac troche wody z gotowania pasternaków.
Jajka przepiórcze usmazyc na oliwie, ulozyc na kremie.
Kostki pasternaku zmiksowac, dodac sok z pomaranczy, przyprawe, sól i oliwe z oliwek. Jesli krem bedzie zbyt gesty, dodac troche wody z gotowania pasternaków.
Jajka przepiórcze usmazyc na oliwie, ulozyc na kremie.
Zupe podawac posypana sola hawajska i platkami parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz