Obiad lub ciepła kolacja. Kisz to uniwersalne danie, które jest szybkie w przygotowaniu i oferuje nieskończoną różnorodność nadzień. Mój kisz składa się z łososia, szpinaku, pomidorków koktajlowych, sera feta i orzeszków piniowych. Klasyczne i smaczne połączenie.
Składniki dla 4 osób:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 2 kawałki fileta z łososia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g pomidorków koktailowych
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 70 g sera feta
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Ciasto wyjac z lodówki 15 min. przed przygotowaniem.
Swiezy szpinak umyc, a mrozony odmrozic.
Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac.
Pomidory umyc i przekroic na polówki, lososia pokroic w podluzne plastry.
Cebule z czosnkiem krótko podsmazyc na oliwie, dodac szpinak, doprawic sola i pieprzem, nastepnie dodac pomidory i wszystko jeszcze raz krótko podsmazyc.
Na innej patelni usmazyc lososia.
Mleko wymieszac z jajkiem, dodac sól i pieprz.
Ciasto francuskie wlozyc do foremki, lacznie z brzegiem i nakluc je kilkakrotnie widelcem. Na ciasto wylozyc szpinakowe nadzienie i lososia, zalac masa mleczno-jajeczna i posypac orzeszkami piniowymi. Piec ok. 20-25 min. w temp. 200° C
Przed podaniem posypac pokruszonym serem feta.
Danie Dnia na Smakerze 19.01.2018 TUTAJ
Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac.
Pomidory umyc i przekroic na polówki, lososia pokroic w podluzne plastry.
Cebule z czosnkiem krótko podsmazyc na oliwie, dodac szpinak, doprawic sola i pieprzem, nastepnie dodac pomidory i wszystko jeszcze raz krótko podsmazyc.
Na innej patelni usmazyc lososia.
Mleko wymieszac z jajkiem, dodac sól i pieprz.
Ciasto francuskie wlozyc do foremki, lacznie z brzegiem i nakluc je kilkakrotnie widelcem. Na ciasto wylozyc szpinakowe nadzienie i lososia, zalac masa mleczno-jajeczna i posypac orzeszkami piniowymi. Piec ok. 20-25 min. w temp. 200° C
Przed podaniem posypac pokruszonym serem feta.
Danie Dnia na Smakerze 19.01.2018 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz