16 stycznia 2018

Kisz z łososiem

Obiad lub ciepła kolacja. Kisz to uniwersalne danie, które jest szybkie w przygotowaniu i oferuje nieskończoną różnorodność nadzień. Mój kisz składa się z łososia, szpinaku, pomidorków koktajlowych, sera feta i orzeszków piniowych. Klasyczne i smaczne połączenie.


Składniki dla 4 osób:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 kawałki fileta z łososia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pomidorków koktailowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 70 g sera feta
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Ciasto wyjac z lodówki 15 min. przed przygotowaniem.
Swiezy szpinak umyc, a mrozony odmrozic. 
Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac. 
Pomidory umyc i przekroic na polówki, lososia pokroic w podluzne plastry. 
Cebule z czosnkiem krótko podsmazyc na oliwie, dodac szpinak, doprawic sola i pieprzem, nastepnie dodac pomidory i wszystko jeszcze raz krótko podsmazyc. 
Na innej patelni usmazyc lososia. 
Mleko wymieszac z jajkiem, dodac sól i pieprz. 
Ciasto francuskie wlozyc do foremki, lacznie z brzegiem i nakluc je kilkakrotnie widelcem. Na ciasto wylozyc szpinakowe nadzienie i lososia, zalac masa mleczno-jajeczna i posypac orzeszkami piniowymi. Piec ok. 20-25 min. w temp. 200° C

Przed podaniem posypac pokruszonym serem feta.


Danie Dnia na Smakerze 19.01.2018 TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz