Składniki dla 4 osób:
- 350 g buraków
- 8 krewetek z pancerzem
- 125 ml jogurtu
- 2 szczypty przyprawy baharat*
- 2 łyżki syropu jabłkowego lub cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
- łodyga świeżego czosnku lub 2-3 ząbki
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łodygi estragonu
Buraki obrac i zrobic z nich spaghetti dowolnie wybranym sposobem.Do jogurtu dodac sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawe baharat i poslodzic np. syropem jablkowym. Krewetki umyc, pozostawic pancerz, jesli nie sa wyczyszczone wyciagnac jelito, nastepnie lekko odsunac pancerz i posolic mieso. Tak przygotowane krewetki wlozyc na chwile do miseczki, zalac oliwa i dodac pokrojona lodyge lub rozdrobnione zabki czosnku. Buraczany makaron smazyc przez chwile w oleju, posolic i dodac ocet balsamiczny. Nie smazyc zbyt dlugo, aby byl "al dente". Mozna dodac tez szczypte pieprzu i odrobine poslodzic, jesli ocet nie byl slodki. Krewetki smazyc ok. 1 minuty z dwóch stron bez czosnku, gdy obydwie strony beda podsmazone, dodac czosnek z marynaty i jeszcze przez chwile smazyc alezbyt dlugo, gdyz mieso zrobi sie gumiaste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz