Doskonała, lekka i szybka pizza na cieście filo z pomidorami, wędzonym łososiem, szpinakiem i parmezanem.
Składniki na 2-3 porcje:
- 4 płaty ciasta filo
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka oleju
- 8 kolorowych pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz
- 50 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- świeży szpinak lub rukola
- 5-8 plasterków wędzonego łososia
- sok z cytryny
Piekarnik nagrzac do 180° C (góra-dól)
Roztopic maslo, ser wymieszac z oliwa, czosnek posiekac.
Pomidory przekroic na polówki, ale nie pionowo przez rdzen, tylko w poprzek, aby nie wyplynelo z nich zbyt duzo plynu.
Pizze najlepiej przygotowac bezposrednio na blasze, gdyz ciasto jest bardzo cienkie.
Blache wylozyc papierem do pieczenia, warstwy ciasta ukladac jedna na drugiej, przy czym kazda smarowac plynnym maslem. Nastepnie uformowac grubszy brzeg.
Wierzch pizzy posmarowac serkiem, najlepiej malymi porcjami i wierzchem lyzki, aby nie naderwac cienkiego ciasta.
Nastepnie wylozyc pizze polówkami pomidorów, ucieta czescia do góry i mozliwie tak je "wcisnac" w warstwe sera, aby sie nie przekrecily w czasie pieczenia i nie wylaly soku.
Posypac posiekanym czosnkiem i swiezo startym parmezanem.
Piec max. 6 minut, aby nie przypalic ciasta.
Gotowa pizze ozdobic szpinakiem lub rukola i plastrami wedzonego lososia, ew. przyprawic pieprzem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz