Chrupiące plasterki jabłka smażone w bułce tartej z pestkami dyni. Mogą być deserem, ciepłą kolacją, a nawet słodkim daniem głównym, ponieważ są nie tylko bardzo smaczne, ale i sycące.
Składniki na 4 porcje:
- 4 słodko-kwaśne jabłka
- 600 ml soku jabłkowego
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 2 laski cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 60 g bułki tartej
- 60 g mielonych lub siekanych pestek dyni
- kilka łyżek mąki
- 1-2 jajka
- 400 g lodów waniliowych
- masło klarowane (1/2 cm wysokości w patelni)
- 1-2 łyżki cukru pudru
Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne i porkroic w plastry grubosci ok. 1 cm.
Zagotowac sok z winem, cukrem i cynamonem, dodac plastry jablek i gotowac jeszcze ok. 6 min.
Jablka przecedzic przez sito, plyn odstawic (podgrzany smakuje jak jablkowy poncz)
Mielone lub siekane pestki dyni wymieszac z bulka tarta, jablka "wysuszyc" miedzy 2 warstwami recznika papierowego a nastepnie obtoczyc w mace, jajku i mieszance bulki tartej z pestkami dyni.
Smazyc na zloty kolor, nastepnie polozyc na reczniku papierowym, aby zebrac nadmiar tluszczu.
Posypac cukrem pudrem, podawac np. z lodami waniliowymi i ewentualnie z jablkowym ponczem pozostalym z gotowania jablek.
Jablka przecedzic przez sito, plyn odstawic (podgrzany smakuje jak jablkowy poncz)
Mielone lub siekane pestki dyni wymieszac z bulka tarta, jablka "wysuszyc" miedzy 2 warstwami recznika papierowego a nastepnie obtoczyc w mace, jajku i mieszance bulki tartej z pestkami dyni.
Smazyc na zloty kolor, nastepnie polozyc na reczniku papierowym, aby zebrac nadmiar tluszczu.
Posypac cukrem pudrem, podawac np. z lodami waniliowymi i ewentualnie z jablkowym ponczem pozostalym z gotowania jablek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz