11 stycznia 2018

Słodka zapiekanka z jabłkami

Pyszna i puszysta słodka zapiekanka z homogenizowanego serka i jabłek nasączonych amaretto,


Składniki na 4 osoby:
  • 4 średnie jajka
  • 160 g cukru
  • 500 g chudego twarogu
  • 2 szczypty soli
  • proszek do pieczenia
  • 100 g kaszy manny
  • 500 g kwaśnych jabłek
  • Amaretto (alternatywnie rum lub sok z cytryny)
  • trochę masła
  • ew. cynamon

Jablka obrac, pokroic i nasaczyc Amaretto min. godzine przed pieczeniem. Jesli ma to byc wersja bezalkoholowa, wystarczy w czasie przygotowywania ciasta skropic jablka cytryna.
Jajka utrzec z cukrem, dodawac powoli serek, sól, proszek do pieczenia i kasze (bez gotowania): Na koniec dodac dobrze odsaczone jablka. 
Mase wlac do natluszczonej foremki, ewentualnie posypac na wierzchu cukrem z cynamonem i oblozyc kawalkami masla. Piec ok. 40 min. w nagrzanym do 200° C piekarniku (góra-dól) , w jego dolnej czesci.

Smakuje zarówno na cieplo jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz