Pyszna i puszysta słodka zapiekanka z homogenizowanego serka i jabłek nasączonych amaretto,
Składniki na 4 osoby:
- 4 średnie jajka
- 160 g cukru
- 500 g chudego twarogu
- 2 szczypty soli
- proszek do pieczenia
- 100 g kaszy manny
- 500 g kwaśnych jabłek
- Amaretto (alternatywnie rum lub sok z cytryny)
- trochę masła
- ew. cynamon
Jablka obrac, pokroic i nasaczyc Amaretto min. godzine przed pieczeniem. Jesli ma to byc wersja bezalkoholowa, wystarczy w czasie przygotowywania ciasta skropic jablka cytryna.
Jajka utrzec z cukrem, dodawac powoli serek, sól, proszek do pieczenia i kasze (bez gotowania): Na koniec dodac dobrze odsaczone jablka.
Mase wlac do natluszczonej foremki, ewentualnie posypac na wierzchu cukrem z cynamonem i oblozyc kawalkami masla. Piec ok. 40 min. w nagrzanym do 200° C piekarniku (góra-dól) , w jego dolnej czesci.
Smakuje zarówno na cieplo jak i na zimno.
Mase wlac do natluszczonej foremki, ewentualnie posypac na wierzchu cukrem z cynamonem i oblozyc kawalkami masla. Piec ok. 40 min. w nagrzanym do 200° C piekarniku (góra-dól) , w jego dolnej czesci.
Smakuje zarówno na cieplo jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz