Bardzo smaczna, szybka i zdrowa sałatka z włoskiego kopru i pomarańczy. Specjalnego aromatu dodaje jej świeży koper i różowy pieprz.
Składniki na 4 porcje:
- 1 bulwa kopru włoskiego (ok. 400 g)
- 2 czerwone pomarańcze
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka różowego pieprzu
- trochę soli morskiej i pieprzu
- świeży koperek
Bulwe kopru wloskiego poszatkowac lub pokroic w cienkie paski. Jedna pomarancze wyfiletowac i zebrac sok, druga pokroic w plasterki. Filety pomaranczy zmieszac z koprem wloskim.
Z soku z pomaranczy, oliwy, octu, rózowego pierzu i odrobiny soli i czarnego pieprzu zrobic dressing.
Do salatki mozna tez dodac jeszcze orzeszki piniowe lub pestki granatu jesli stosujemy do dressingu sok z granatu.
Z soku z pomaranczy, oliwy, octu, rózowego pierzu i odrobiny soli i czarnego pieprzu zrobic dressing.
Do salatki mozna tez dodac jeszcze orzeszki piniowe lub pestki granatu jesli stosujemy do dressingu sok z granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz