8 stycznia 2018

Sałatka z włoskiego kopru i pomarańczy

Bardzo smaczna, szybka i zdrowa sałatka z włoskiego kopru i pomarańczy. Specjalnego aromatu dodaje jej świeży koper i różowy pieprz.


Składniki na 4 porcje:
  • 1 bulwa kopru włoskiego (ok. 400 g)
  • 2 czerwone pomarańcze 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka różowego pieprzu
  • trochę soli morskiej i pieprzu
  • świeży koperek

Bulwe kopru wloskiego poszatkowac lub pokroic w cienkie paski. Jedna pomarancze wyfiletowac i zebrac sok, druga pokroic w plasterki. Filety pomaranczy zmieszac z koprem wloskim. 
Z soku z pomaranczy, oliwy, octu, rózowego pierzu i odrobiny soli i czarnego pieprzu zrobic dressing. 
Do salatki mozna tez dodac jeszcze orzeszki piniowe lub pestki granatu jesli stosujemy do dressingu sok z granatu.

Salatke polac dressingiem i przyozdobic plastrami pomaranczy i koprem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz