7 czerwca 2019

Szybki obiad z grilla

Oprócz tego, że mięso (w tym wypadku udka kurczaka) powinno się marynować przynajmniej 5 godzin (najlepiej zrobić to rano), sam obiad można przygotować w kilkanaście minut. Obiad składa się z marynowanych grillowanych udek, ostrego sosu paprykowego i grillowanych serc sałaty rzymskiej, która na ciepło jest przepyszna.

Składniki na 4 porcje:
  • 4 udka kurczaka
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 łyżka  curry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki białego crema di balsamico
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • aromatyzowany olej do grilla
  • 1 łyżka przyprawy dukkah
  • 4 serca rzymskiej sałaty
Sos paprykowy:
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • sól
  • cukier

Do przyprawienia udek oraz salaty uzylam mieszanki przypraw dukkah. Dukkah, ducca lub dukka to etiopska/arabska mieszanka przypraw z bialego sezamu, mąki z ciecierzycy, kolendry, kminku, pieprzu, tymianku i suszonej miety.  Opcjonalnie moze sie skladac równiez z wszelkiego rodzaju orzechów. Jej delikatny orzechowy aromat swietnie komponuje sie z rybami i drobiem, ale takze z salatkami i daniami z warzyw.

Podzielic kazde udko na dwie czesci.
Zrobic marynate - w misce umiescic sok i starta skórke z ½ pomaranczy, curry, nasiona kopru wloskiego, miód, bialy krem balsamiczny i olej slonecznikowy. Obrac czosnek, rozgniesc i dodac do marynaty z odrobina soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszac, wlozyc udka do marynaty i mieszac przez co najmniej 2-3 minuty. Udka przechowywac w przykrytym naczyniuj w lodówce przez co najmniej 5 godzin - najlepiej przygotowac je rano, jesli grillujemy je na obiad.

Udka poczatkowo grillowac na duzym ogniu na brazowo, nastepnie zmniejszyc temperature lub umiescic mieso na krawedzi grilla. Grillowac dalej na lagodnym ogniu przez ok. 6-8 minut czesto nacierajac aromatyzowanym olejem do grilla i przewracajac.
Przepis na aromatyzowany olej  do grilla TUTAJ

W tym czasie przygotowac dodatki.
Obrac papryke i pokroic na kawalki. Obrac czosnek, pokroic w cienkie plasterki i dusic w oliwie na malym ogniu przez 2-3 minuty. Wlozyc papryke z duszonym czosnkiem, chili, papryka (proszkiem) i oliwa z oliwek do wysokiego naczynia i zmiksowac. Doprawic cukrem, sola i sokiem z limonki.
Serca (srodki) salaty rzymskiej przekroic na pól, posmarować aromatyzowanym olejem, posypac przyprawa dukkah i grillowac nie dluzej niz 2 minuty z każdej strony.

Ulozyc udka, paprykowy sos i salate na talerzu i wszystko posypac odrobina przyprawy dukkah, która nada potrawom szczególnie pikantna nute.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz