Melony są niskokaloryczne i bogate w wodę, co sprawia, że są orzeźwiające i zdrowe. W melonach cukrowych, takich jak stosowana tutaj Galia, istotna jest również zawartość witaminy C, beta-karotenu, wapnia i potasu.
Ale najważniejsze jest to, że dżem z melonem i sokiem z limonki nie wymaga wiele pracy, ale świetnie smakuje.
- 1 mały melon (np. Galia, 1 kg)
- 300 g cukru żelującego (2:1)
- 2 organiczne limonki
Wyplukac 2 sloiki wrzaca woda i pozostawic do wyschniecia do góry nogami na reczniku kuchennym.
Przekroic melona, usunac pestki, pokroic na kawalki i obrac. Odwazyc 500 g miazszu i pokroic w kostke. Wymieszac w garnku z cukrem zelujacym i odstawic na 20 minut. W miedzyczasie splukac limonki wrzaca woda i wysuszyc. Zetrzec drobno skórke, przekroic limonki na pól i wycisnac sok. Sok ze starta skórka dodac do kostek melona.
Doprowadzic melony do wrzenia i gotowac 5-7 minut w wysokiej temperaturze ciagle mieszajac.
Doprowadzic melony do wrzenia i gotowac 5-7 minut w wysokiej temperaturze ciagle mieszajac.
Nastepnie zrobic próbke, umiescic kilka kropel plynu na malym talerzyku, jesli masa zacznie krzepnac po kilku sekundach, mozna ja wlac do sloików. W przeciwnym razie gotowac przez kolejne 1-2 minuty i powtórzyc test zelowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz