20 czerwca 2019

Dżem z melona i limonki

Melony są niskokaloryczne i bogate w wodę, co sprawia, że ​​są  orzeźwiające i zdrowe. W melonach cukrowych, takich jak stosowana tutaj Galia, istotna jest również zawartość witaminy C, beta-karotenu, wapnia i potasu.
Ale najważniejsze jest to, że dżem z melonem i sokiem z limonki nie wymaga wiele pracy, ale świetnie smakuje.


Składniki na 2 słoiki po 400 ml:

  • 1 mały melon (np. Galia, 1 kg)
  • 300 g cukru żelującego  (2:1)
  • 2 organiczne limonki 

Wyplukac 2 sloiki wrzaca woda i pozostawic do wyschniecia do góry nogami na reczniku kuchennym.
Przekroic melona, usunac pestki, pokroic na kawalki i obrac. Odwazyc 500 g miazszu i pokroic w kostke. Wymieszac w garnku z cukrem zelujacym i odstawic na 20 minut. W miedzyczasie splukac limonki wrzaca woda i wysuszyc. Zetrzec drobno skórke, przekroic limonki na pól i wycisnac sok. Sok ze starta skórka dodac  do kostek melona.

Doprowadzic melony do wrzenia i  gotowac 5-7 minut w wysokiej temperaturze ciagle mieszajac.
Nastepnie zrobic próbke,  umiescic kilka kropel plynu na malym talerzyku, jesli  masa zacznie krzepnac po kilku sekundach, mozna ja wlac do sloików. W przeciwnym razie gotowac przez kolejne 1-2 minuty i powtórzyc test zelowania.
Napelnic sloiki, natychmiast zamknac, postawic do góry nogami na wilgotnej scierce do wystygniecia.

Dzem smakuje równiez doskonale z odrobina startego imbiru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz