Składniki na 2 porcje:
- 1/4 arbuza
- 200 g sera feta
- 1 ogórek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- garść liści bazylii
Pokroic miazsz arbuza w kostki (2 x 2 cm). Na podobne kostki pokroic ser feta i ogórka.
Zmieszac skladniki sosu i doprawic sola i pieprzem.
Umiescic kostki salatki jako szachownice na duzym talerzu, skropic dressingiem i posypac liscmi bazylii.
Zmieszac skladniki sosu i doprawic sola i pieprzem.
Umiescic kostki salatki jako szachownice na duzym talerzu, skropic dressingiem i posypac liscmi bazylii.
Oczywiscie salatka smakuje równie dobrze, jesli pokroimy skladniki inaczej, posypiemy pokruszonym serem feta i ulozymy je w dowolny sposób.
I tutaj już mówię: pas! na dzisiaj. Po prostu splułam sobie klawiaturę, to ponad moje siły oglądanie tych pyszności! I jeszcze taki fajny pomysł na podanie - muszę to zrobić przyszłego lata...
OdpowiedzUsuńWlasciwie najczesciej takie rzeczy powstaja, gdy chce opróznic lodówke i lacze rzeczy, które czasami wydaja sie byc nie do polaczenia. Ta salatka z kolei jest rezultatem inspiacji podobna, która kiedys jadlam w mojej ulubionej restauracji.
Usuń