9 czerwca 2019

Letnia sałatka


Składniki na 2 porcje:
  • 1/4 arbuza
  • 200 g sera feta
  • 1 ogórek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • garść liści bazylii


Pokroic miazsz arbuza w kostki (2 x 2 cm). Na podobne kostki pokroic ser feta i ogórka. 
Zmieszac skladniki sosu i doprawic sola i pieprzem. 
Umiescic kostki salatki jako szachownice na duzym talerzu, skropic dressingiem i posypac liscmi bazylii.

Oczywiscie salatka smakuje równie dobrze, jesli pokroimy skladniki inaczej, posypiemy pokruszonym serem feta i ulozymy je w dowolny sposób.


2 komentarze:

  1. I tutaj już mówię: pas! na dzisiaj. Po prostu splułam sobie klawiaturę, to ponad moje siły oglądanie tych pyszności! I jeszcze taki fajny pomysł na podanie - muszę to zrobić przyszłego lata...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasciwie najczesciej takie rzeczy powstaja, gdy chce opróznic lodówke i lacze rzeczy, które czasami wydaja sie byc nie do polaczenia. Ta salatka z kolei jest rezultatem inspiacji podobna, która kiedys jadlam w mojej ulubionej restauracji.

      Usuń