2 czerwca 2019

Zapiekanka z mango i orzechami nerkowca

Bardzo prosty i szybki sposób na przyrządzenie zapiekanki z lekko orientalnym akcentem. Mimo niewielkiej ilości składników ma doskonały i niepowtarzalny smak.

Składniki dla 4 osób:
  • 400 g piersi z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej
  • 1 duże mango
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek dymki
  • 100 g orzechów nerkowca
  • ryż basmati 
  • olej
  • sól, czarny pieprz
  • curry
Sos:
  • 200 g śmietankowego serka topionego
  • 150 ml mleka
  • sól, pieprz cayenne
  • curry

Przygotowac skladniki: mango obrac, pokroic na wieksze kawalki a nastepnie w kostke nie mniejsza niz  2x2 cm.
Marchewki równiez obrac i pokroic w drobna kostke.
Dymke kroimy w rolki o grubosci ok. 0,5 cm a orzeszki nerkowca kruszymy na mniejsze kawalki. Mieso kroimy w kostke i odstawiamy na godzine w marynacie z oleju i curry, nastepnie gotujemy ryz.


Mieso usmazyc na oleju, nastepnie dodac do niego marchewke i dusic ok.5 min. pod przykryciem, na koniec zmieszac z ugotowanym ryzem.
W miedzyczasie wysmarowac foremke oliwa lub maslem i przygotowac sos - do garnuszka z mlekiem dodac topiony serek i wolno mieszajac podgrzewac  do stopienia  sera. Doprawic sola, pieprzem cayenne i curry.
Do foremki wlozyc mieso z marchewka i ryzem, mango z dymka i pokruszone orzeszki nerkowca, wszystko wymieszac i zalac  sosem serowym. Piec ok. 25-30 min  w temp. 200° C do momentu az wierzch bedzie zlotobrazowy. Podawac np. z zielona  salata.

6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz