Składniki dla 4 osób:
- 400 g piersi z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej
- 1 duże mango
- 3 marchewki
- 1 pęczek dymki
- 100 g orzechów nerkowca
- ryż basmati
- olej
- sól, czarny pieprz
- curry
Sos:
Przygotowac skladniki: mango obrac, pokroic na wieksze kawalki a nastepnie w kostke nie mniejsza niz 2x2 cm.Marchewki równiez obrac i pokroic w drobna kostke.
Dymke kroimy w rolki o grubosci ok. 0,5 cm a orzeszki nerkowca kruszymy na mniejsze kawalki. Mieso kroimy w kostke i odstawiamy na godzine w marynacie z oleju i curry, nastepnie gotujemy ryz.
Mieso usmazyc na oleju, nastepnie dodac do niego marchewke i dusic ok.5 min. pod przykryciem, na koniec zmieszac z ugotowanym ryzem.
W miedzyczasie wysmarowac foremke oliwa lub maslem i przygotowac sos - do garnuszka z mlekiem dodac topiony serek i wolno mieszajac podgrzewac do stopienia sera. Doprawic sola, pieprzem cayenne i curry.
Do foremki wlozyc mieso z marchewka i ryzem, mango z dymka i pokruszone orzeszki nerkowca, wszystko wymieszac i zalac sosem serowym. Piec ok. 25-30 min w temp. 200° C do momentu az wierzch bedzie zlotobrazowy. Podawac np. z zielona salata.
6 DRUKUJ PRZEPIS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz