Latem grill pracuje pełną parą - obiad, kolacja, na grillu można przygotować wszystko, więc dlaczego nie śniadanie?
Zainspirowana przepisem Patrosa „Jajko w koszyczku z szynki”, przygotowałam na śniadanie jajka w awokado i to od razu na dwa różne sposoby, gdyż część rodziny zawsze upomina się o „wkładkę mięsna”. Tak więc powstały jajka pieczone w awokado i jajka grillowane w awokado z dodatkiem chrupiącego bekonu, pomidorków koktajlowych i pikantnego sera cheddar. Obydwa warianty są bardzo smaczne.
Jajka pieczone:
- 1 awokado
- 2 jajka
- gruba sól morska
- pieprz
- świeże zioła (np. szczypiorek)
Jajka grillowane:
- 1 awokado
- 2 jajka
- 4 plastry bekonu
- 3 łyżki tartego sera (np. cheddar)
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 4 pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- pietruszka lub szczypiorek
Jajka pieczone
Rozgrzac piekarnik do 200° C
Przekroic awokado na pól, usunac pestke i troche miazszu, tyle, aby wglebienie zmiescilo 1 jajko.
Jajko wlac do malej miseczki a nastepnie ostroznie wlac je do wglebienia awokado. Doprawic sola i pieprzem i piec 15-20 minut, az bialko sie zetnie.
Najlepiej jest umiescic awokado w malych, zaroodpornych foremkach aby nic sie nie wylalo.
Przekroic awokado na pól, usunac pestke i troche miazszu, tyle, aby wglebienie zmiescilo 1 jajko.
Jajko wlac do malej miseczki a nastepnie ostroznie wlac je do wglebienia awokado. Doprawic sola i pieprzem i piec 15-20 minut, az bialko sie zetnie.
Najlepiej jest umiescic awokado w malych, zaroodpornych foremkach aby nic sie nie wylalo.
Jajka grillowane
Do tego przepisu uzylam ceramicznego grilla z pokrywa. W sumie nie liczy sie marka grilla, tylko fakt uzycia technologii posredniego grilla, która jest podobna do pieczenia w kuchence z termoobiegiem.
Podgrzac grill do temperatury 180-200° C
Bekon najpierw grillujemy na chrupiaco lub smazymy klasycznie na patelni. Po ostudzeniu kroimy na kawalki, a pomidorki koktajlowe w drobna kostke.
Awokado kroimy na pól, usuwamy pestke i podobnie jak w pierwszym przepisie usuwany troche miazszu, aby powstalo wglebienie na jajko. Aby polówka sie nie przewrócila, odcinamy ostrym nozem ok.1 mm skórki na dole tworzac w ten sposób plaska powierzchnie lub uzywamy odpowiedniego naczynia do grilla np. blaszki perforowanej.
Do kazdej polówki awokado wlewamy jajko, doprawiamy sola i pieprzem, posypujemy kilkoma kostkami pomidorków (reszte zostawiamy do dekoracji) mieszamy tarty ser z kawalkami bekonu i posypujemy wierzch jajka. Wszystko doprawiamy wedzona papryka w proszku.
Awokado grillujemy 25-30 minut, byc moze bialko sie zetnie juz po 20 minutach - ze wzgledu na zdjecia musialam czesciej otwierac pokrywe, wiec proces grillowania byl troche dluzszy.
W obydwu przypadkach podajemy z posiekanym szczypiorem lub pietruszka ewentualnie udekorowane reszta pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz