15 czerwca 2019

Jajka na dwa sposoby

Latem grill pracuje pełną parą - obiad, kolacja, na grillu można przygotować wszystko, więc dlaczego nie śniadanie?
Zainspirowana przepisem Patrosa „Jajko w koszyczku z szynki”, przygotowałam na śniadanie jajka w awokado i to od razu na dwa różne sposoby, gdyż część rodziny zawsze upomina się o „wkładkę mięsna”. Tak więc powstały jajka pieczone w awokado i jajka grillowane w awokado z dodatkiem chrupiącego bekonu, pomidorków koktajlowych i pikantnego sera cheddar. Obydwa warianty są bardzo smaczne.

Składniki na 2 sztuki:

Jajka pieczone:
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • gruba sól morska
  • pieprz
  • świeże zioła (np. szczypiorek)
Jajka grillowane:
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 4 plastry bekonu
  • 3 łyżki tartego sera (np. cheddar)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • pietruszka lub szczypiorek

Jajka pieczone
Rozgrzac piekarnik do 200° C
Przekroic awokado na pól, usunac pestke i troche miazszu, tyle, aby wglebienie zmiescilo 1 jajko. 
Jajko wlac do malej miseczki a nastepnie ostroznie wlac je do wglebienia awokado. Doprawic  sola i pieprzem i piec 15-20 minut, az bialko sie zetnie.
Najlepiej jest umiescic awokado w malych, zaroodpornych foremkach aby nic sie nie wylalo.

Jajka grillowane
Do tego przepisu uzylam ceramicznego grilla z pokrywa. W sumie nie liczy sie marka grilla, tylko fakt uzycia technologii posredniego grilla, która jest podobna do pieczenia w kuchence z termoobiegiem.
Podgrzac grill do temperatury 180-200° C
Bekon najpierw grillujemy na chrupiaco lub smazymy klasycznie na patelni. Po ostudzeniu kroimy na kawalki, a pomidorki koktajlowe w drobna kostke.
Awokado kroimy na pól, usuwamy pestke i podobnie jak w pierwszym przepisie usuwany troche  miazszu, aby powstalo wglebienie na jajko. Aby polówka sie nie przewrócila, odcinamy ostrym nozem ok.1 mm skórki na dole tworzac w ten sposób plaska powierzchnie lub uzywamy odpowiedniego naczynia do grilla np. blaszki perforowanej.
Do kazdej polówki  awokado wlewamy jajko, doprawiamy sola i pieprzem, posypujemy kilkoma kostkami  pomidorków (reszte zostawiamy  do dekoracji)  mieszamy tarty  ser z kawalkami bekonu i posypujemy wierzch jajka. Wszystko doprawiamy wedzona  papryka w proszku.
Awokado grillujemy 25-30 minut, byc moze bialko sie zetnie  juz po 20 minutach - ze  wzgledu na zdjecia musialam czesciej otwierac pokrywe,  wiec proces grillowania byl troche  dluzszy.

W obydwu przypadkach podajemy z posiekanym szczypiorem lub pietruszka ewentualnie udekorowane reszta pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz