5 czerwca 2019

Olej aromatyzowany do grilla

Oprócz klasycznych marynat do mięsa i ryb, używamy również oleju do smarowywania potraw podczas grillowania. Moją mieszankę stosuję od ponad 20 lat, a jej uniwersalny skład sprawia, że ​​nadaje się do mięs, ryb i warzyw.

Składniki na butelkę 250 ml:
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ wiązki tymianku
  • 1 plasterek imbiru
  • ½ papryczki chili
  • ½ organicznej cytryny




Czosnek obrac i ew. pokroic na mniejsze kawalki, przygotowac galazki rozmarynu i tymianku, obrac imbir.

Ząbek czosnku, plasterek imbiru i połówkę cytryny zmieszac z olliwa i pozostalymi skladnikami w szklance i odstawic na ok. godzine. 
Olej  doskonale komponuje sie ze wszystkimi specjalami z grilla (miesem, rybami, warzywami i pieczywem i przechowuje sie w szczelnie zamknietej butelce przez wiele tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz