18 czerwca 2019

Lekki obiad

Przepis właściwie na okres, kiedy pojawiają się młode ziemniaki, ale to danie smakuje równie dobrze z innymi ziemniakami. Głównym składnikiem są ziemniaki gotowane w ziołach, do tego sos parmezanowy i lekka sałatka z melona. Kto lubi  mięso, może dodać wędzoną szynkę pokrojoną w cienkie plastry, która idealnie pasuje do tego zestawu.

Składniki dla 4 osób:
  • 8 (młodych) ziemniaków
  • 1 gałązka rozmarynu, tymianku i szałwii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
Sałatka:
  • po ½  z 3 różnych melonów
  • ¼ l soku pomarańczowego lub wielowitaminowego
  • 2 łyżki cukru
  • ½ pęczka mięty
  • 1 łyżka miodu
Sos parmezanowy:
  • ¼ l  śmietany
  • ¼ l mleka
  • 2 szalotki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g startego parmezanu

Ziemniaki umyc, z mlodych usunac skórke, inne po prostu obrac. Wlozyc do garnka wraz z sola, oliwa z oliwek, ziolami i zmiazdzonym zabkiem czosnku. Zalac tylko taka iloscia  wody, aby byly ledwo zakryte. Gotowac pod przykryciem.
Sałatka
Pokroic miazsz melonów  na kawalki wielkosci kesa i wymieszac z odrobina plynnego miodu. Karmelizowac cukier w garnku, dodac sok pomaranczowy i gotujac zredukowac ilosc o polowe.
Ostudzic sos i zalac nim salatke, dodac pokrojone listki miety.

Sos parmezanowy
Obrac szalotki i pokroic w drobna kostke. Podgrzac smietane z mlekiem i dodac szalotki. Gotowac na malym ogniu przez 5 minut. Wymieszac ze  startym  parmezanem i doprawic gałka muszkatolowa, sola i pieprzem.

Ziemniaki podac z sosem, salatka melonowa i ewentualnie z dowolna szynka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz