Składniki dla 4 osób:
- 8 (młodych) ziemniaków
- 1 gałązka rozmarynu, tymianku i szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sałatka:
- po ½ z 3 różnych melonów
- ¼ l soku pomarańczowego lub wielowitaminowego
- 2 łyżki cukru
- ½ pęczka mięty
- 1 łyżka miodu
Sos parmezanowy:
Ziemniaki umyc, z mlodych usunac skórke, inne po prostu obrac. Wlozyc do garnka wraz z sola, oliwa z oliwek, ziolami i zmiazdzonym zabkiem czosnku. Zalac tylko taka iloscia wody, aby byly ledwo zakryte. Gotowac pod przykryciem.
Sałatka
Pokroic miazsz melonów na kawalki wielkosci kesa i wymieszac z odrobina plynnego miodu. Karmelizowac cukier w garnku, dodac sok pomaranczowy i gotujac zredukowac ilosc o polowe.
Ostudzic sos i zalac nim salatke, dodac pokrojone listki miety.
Sos parmezanowy
Obrac szalotki i pokroic w drobna kostke. Podgrzac smietane z mlekiem i dodac szalotki. Gotowac na malym ogniu przez 5 minut. Wymieszac ze startym parmezanem i doprawic gałka muszkatolowa, sola i pieprzem.
Ziemniaki podac z sosem, salatka melonowa i ewentualnie z dowolna szynka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz