14 kwietnia 2018

Drobiowe roladki ze szpinakiem, brie i żurawiną

Bardzo proste i smaczne danie - roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem, serem brie i żurawiną. Świetny pomysł na obiad lub szybką kolację.


Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 140 g sera brie
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 170 g szpinaku
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki różowej himalajskiej soli
  • czarny pieprz 

Pokroic piersi na 6 czesci, a kazda z nich jeszcze wzdluz, ale nie do konca, nastepnie rozlozyc platy i lekko je stluc.
Czosnek i cebule smazyc na oliwie od czasu do czasu mieszajac.. Dodac szpinak, zurawine, tymianek, sól i pieprz i smazyc przez minute.
Rozgrzac piekarnik do 190° C. Na kazdy plat miesa polozyc plasterek brie i 1/6 mieszanki szpinakowej, nastepnie zlozyc plastry na pól, zawinac konce i zwiazac kazda rolade nicmi kuchennymi. Posypac sola i pieprzem. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc rolady przez ok. 3 minuty z kazdej strony, nastepnie wlozyc je do piekarnika i piec ok. 25 min w temp. 190° C
Wyjac z piekarnika, odstawic na 5 minut, potem usunac nici.

Podawac z brazowym ryzem, komosa ryzowa lub ziemniakami, polane wlasnym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz