Bardzo proste i smaczne danie - roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem, serem brie i żurawiną. Świetny pomysł na obiad lub szybką kolację.
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 140 g sera brie
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 170 g szpinaku
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki różowej himalajskiej soli
- czarny pieprz
Pokroic piersi na 6 czesci, a kazda z nich jeszcze wzdluz, ale nie do konca, nastepnie rozlozyc platy i lekko je stluc.
Czosnek i cebule smazyc na oliwie od czasu do czasu mieszajac.. Dodac szpinak, zurawine, tymianek, sól i pieprz i smazyc przez minute.
Podawac z brazowym ryzem, komosa ryzowa lub ziemniakami, polane wlasnym sosem.
Rozgrzac piekarnik do 190° C. Na kazdy plat miesa polozyc plasterek brie i 1/6 mieszanki szpinakowej, nastepnie zlozyc plastry na pól, zawinac konce i zwiazac kazda rolade nicmi kuchennymi. Posypac sola i pieprzem. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc rolady przez ok. 3 minuty z kazdej strony, nastepnie wlozyc je do piekarnika i piec ok. 25 min w temp. 190° C
Wyjac z piekarnika, odstawic na 5 minut, potem usunac nici.
Podawac z brazowym ryzem, komosa ryzowa lub ziemniakami, polane wlasnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz