18 kwietnia 2018

Brokuły w cieście

Brokuły we francuskim orkiszowym cieście. Danie z serii zero waste, gdyż wykorzystujemy tutaj wszystkie części brokułów, nie tylko różyczki.


Składniki na 6 porcji:
  • orkiszowe ciasto  francuskie  (270 g)
  • 1 mały brokuł
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g créme fraîche
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 50 g sera górskiego
  • sól i pieprz cayenne
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki czarnego sezamu 

Rozgrzac piekarnik do 190 ° C (góra - dól) 
Pokroic brokuły na waskie, około 6 cm różyczki i marynowac je  w oleju sezamowym i sosie sojowym. 
Obrac lodyge i zetrzec  ja  natarce o  grubych oczkach. Zmieszac z crème fraîche, posiekana pietruszka i górskim serem, doprawic sola i pieprzem cayenne. 
Rozwinac ciasto francuskie i pokroic na 6 kwadratów. Ulozyc na  nich  na  ukos  1-2 lyzki masy z lodygi, a  na wierzchu ulozyc rózyczki brokulów. Polaczyc dwa przeciwległe rogi i mocno skleic. 
Posmarowac jajkiem i posypac czarnym sezamem. 
Piec w piekarniku przez 20-25 minut na dolnej szynie  az do uzyskania zlotego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz