Brokuły we francuskim orkiszowym cieście. Danie z serii zero waste, gdyż wykorzystujemy tutaj wszystkie części brokułów, nie tylko różyczki.
Składniki na 6 porcji:
- orkiszowe ciasto francuskie (270 g)
- 1 mały brokuł
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 100 g créme fraîche
- 1 łyżka natki pietruszki
- 50 g sera górskiego
- sól i pieprz cayenne
- 1 jajko
- 2 łyżki czarnego sezamu
Pokroic brokuły na waskie, około 6 cm różyczki i marynowac je w oleju sezamowym i sosie sojowym.
Obrac lodyge i zetrzec ja natarce o grubych oczkach. Zmieszac z crème fraîche, posiekana pietruszka i górskim serem, doprawic sola i pieprzem cayenne.
Rozwinac ciasto francuskie i pokroic na 6 kwadratów. Ulozyc na nich na ukos 1-2 lyzki masy z lodygi, a na wierzchu ulozyc rózyczki brokulów. Polaczyc dwa przeciwległe rogi i mocno skleic.
Posmarowac jajkiem i posypac czarnym sezamem.
Piec w piekarniku przez 20-25 minut na dolnej szynie az do uzyskania zlotego koloru.
Obrac lodyge i zetrzec ja natarce o grubych oczkach. Zmieszac z crème fraîche, posiekana pietruszka i górskim serem, doprawic sola i pieprzem cayenne.
Rozwinac ciasto francuskie i pokroic na 6 kwadratów. Ulozyc na nich na ukos 1-2 lyzki masy z lodygi, a na wierzchu ulozyc rózyczki brokulów. Polaczyc dwa przeciwległe rogi i mocno skleic.
Posmarowac jajkiem i posypac czarnym sezamem.
Piec w piekarniku przez 20-25 minut na dolnej szynie az do uzyskania zlotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz