Normandzki specjał będący doskonałym połączeniem dwóch produktów typowych dla tego regionu: sera Camembert z surowego (niepasteryzowanego) mleka i calvadosu. Normanowie obtaczają ser w bułce tartej i w takiej postaci jest on gotowy do spożycia. Można go również upiec i podawać jako danie główne z pieczywem i sałatką.
Składniki dla 4 osób:
- 1 Camembert de Normandie z surowego mleka (niepasteryzowanego)
- bułka tarta
- 150 ml (15 cl) calvadosu
Ostrożnie nakłuć skorupke sera camembert widelcem. Inne przepisy radza zeskrobac calkowicie skórke.
Wlac calvados do glebokiego talerza lub innego naczynia, wlozyc ser, przykryc talerzem i odstawic do lodówki na 12 godzin.
Po 12 godzinach przekrecic ser na druga strone i ewentualnie dodac calvadosu, jesli ser wchlonal calkowicie alkohol. Odstawic ponownie do lodówki na 12 godzin.
W zasadzie ser juz jest gotowy do spozycia, ale im dluzej pozostanie w panierce, tym wiecej nabierze aromatu.
Ci, którzy preferuja ser pieczony moga go jeszcze grillowac, usmazyc lub piec w piekarniku w temp. 150° C do momentu, az zacznie topniec. Przyrzadzony w ten sposób smakuje z chrupiaca bagietka i lekka salatka.
Po 12 godzinach przekrecic ser na druga strone i ewentualnie dodac calvadosu, jesli ser wchlonal calkowicie alkohol. Odstawic ponownie do lodówki na 12 godzin.
Następnego dnia wytrzec ser sciereczką i obtoczyc go w panierce ze wszystkich stron (ostatni etap mozna pominac, ser bez panierki smakuje równiez wysmienicie.)
camembert w calvadosie bez panierki i z panierka |
Ci, którzy preferuja ser pieczony moga go jeszcze grillowac, usmazyc lub piec w piekarniku w temp. 150° C do momentu, az zacznie topniec. Przyrzadzony w ten sposób smakuje z chrupiaca bagietka i lekka salatka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz