Proste, szybkie i smaczne danie skladające sie z pieczonych fig nadziewanych kozim serem z nutką fig i melisy. Do tego smażony filet z jagnięciny ze śliwkami serwowany na sałacie dębolistnej.
Składniki dla 2 osób:
- 5-6 fig
- 100 g koziego sera z figami
- 6 świeżych liści melisy
- 2 łyżki mleka
- 2 filety jagnięce (40-50 g każdy)
- 1 gałązka rozmarynu
- 6 śliwek
- oliwa z oliwek
- po 4 liście dębolistnej sałaty na talerz
- olej z orzechów włoskich
- krem balsamiczny (o smaku figowym)
- szczypta różowego pieprzu
- sól, pieprz
Umyte figi przekroic nie do konca tworzac "czapeczke".
Lyzeczka od herbaty ostroznie wydrazyc miazsz. Jesli nie posiadamy koziego sera z figami, mozna dodac do niego czesc miazszu, który wlasciwie nie ma dalszego zastosowania w tym daniu.
Listki melisy drobno siekamy i mieszamy je z kozim serem dodajac 2 lyzki mleka i nadziewamy nim kazda fige.
Figi przykrywamy "daszkiem" i ukladamy w foremce do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150° C piekarniku ok. 10 min, nastepnie podwyzszamy temp. do 180° C i pieczemy dalsze 5 minut.
W tym czasie myjemy i suszymy salate i nakladamy ja na talerze, skrapiamy olejem z orzecha wloskiego i kremem balsamicznym, doprawiam sola i czarnym oraz rózowym pieprzem.
Filety kroimy w kostke, posypujemy igielkami rozmarynu, skrapiamy odrobina oliwy z oliwek i doprawiamy sola i pieprzem. Odstawiamy w tej marynacie na chwile.
W tym czasie myjemy i kroimy na polówki sliwki, wyjmujemy pestki. Kostki jagnieciny podsmazamy krótko ze wszystkich stron na duzym ogniu, dodajemy sliwki, zmniejszamy ogien i smazymy jeszcze niecala minute.
Na talerze nakladamy napierw figi, nastepnie mieso ze sliwkami na salate.
Listki melisy drobno siekamy i mieszamy je z kozim serem dodajac 2 lyzki mleka i nadziewamy nim kazda fige.
Figi przykrywamy "daszkiem" i ukladamy w foremce do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150° C piekarniku ok. 10 min, nastepnie podwyzszamy temp. do 180° C i pieczemy dalsze 5 minut.
W tym czasie myjemy i suszymy salate i nakladamy ja na talerze, skrapiamy olejem z orzecha wloskiego i kremem balsamicznym, doprawiam sola i czarnym oraz rózowym pieprzem.
Filety kroimy w kostke, posypujemy igielkami rozmarynu, skrapiamy odrobina oliwy z oliwek i doprawiamy sola i pieprzem. Odstawiamy w tej marynacie na chwile.
W tym czasie myjemy i kroimy na polówki sliwki, wyjmujemy pestki. Kostki jagnieciny podsmazamy krótko ze wszystkich stron na duzym ogniu, dodajemy sliwki, zmniejszamy ogien i smazymy jeszcze niecala minute.
Na talerze nakladamy napierw figi, nastepnie mieso ze sliwkami na salate.
Wszystko skrapiamy jeszcze kremem balsamicznym i posypujemy mielonym rózowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz