5 kwietnia 2018

Łosoś pod chrupiącą pierzynką

Pieczony filet z łososia pod chrupiącą pierzynką koperkowo-orzechową. Z kilku składników możemy wyczarować w ciągu 30 minut smaczny i oryginalny posiłek.


Składniki dla 4 osób:
  • 1 świeży filet z łososia ok. 1 kg
  • pęczek koperku
  • 50 g mieszanych orzechów (np. włoskich, ziemnych, laskowych)
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g parmezanu
  • 50 g masła
  • 1 pomarańcza

Lososia myjemy, suszymy i usuwamy ewentualne osci.
Czosnek, orzechy i koper drobno siekamy, dodajemy starta skórke z pomaranczy, drobno starty parmezan, miekkie maslo, doprawiamy sola i pieprzem i wszystko dokladnie mieszamy. 
Piekarnik podgrzewamy do 200° C, lososia wkladamy do wysmarowanej maslem foremki, lekko wklepujemy mieszanke orzechowo-koprowa i pieczemy ok. 30 min.

Podajemy z czerwonym ryzem i sosem koperkowym, ewentualnie z ziemniakami i salata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz