Pieczony filet z łososia pod chrupiącą pierzynką koperkowo-orzechową. Z kilku składników możemy wyczarować w ciągu 30 minut smaczny i oryginalny posiłek.
Składniki dla 4 osób:
- 1 świeży filet z łososia ok. 1 kg
- pęczek koperku
- 50 g mieszanych orzechów (np. włoskich, ziemnych, laskowych)
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 50 g parmezanu
- 50 g masła
- 1 pomarańcza
Lososia myjemy, suszymy i usuwamy ewentualne osci.
Czosnek, orzechy i koper drobno siekamy, dodajemy starta skórke z pomaranczy, drobno starty parmezan, miekkie maslo, doprawiamy sola i pieprzem i wszystko dokladnie mieszamy.
Piekarnik podgrzewamy do 200° C, lososia wkladamy do wysmarowanej maslem foremki, lekko wklepujemy mieszanke orzechowo-koprowa i pieczemy ok. 30 min.
Podajemy z czerwonym ryzem i sosem koperkowym, ewentualnie z ziemniakami i salata.
Piekarnik podgrzewamy do 200° C, lososia wkladamy do wysmarowanej maslem foremki, lekko wklepujemy mieszanke orzechowo-koprowa i pieczemy ok. 30 min.
Podajemy z czerwonym ryzem i sosem koperkowym, ewentualnie z ziemniakami i salata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz