Smaczny, chrupiący filet z kaczki ze śliwkami i jabłkiem w czerwonym winie porto. Idealny szybki obiad lub gorąca kolacja.
Składniki dla 2 osób:
- 1 pierś kaczki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu rozmarynowego
- 200 ml wywaru z kaczki
- 2 małe cebule
- 1 twarde jabłko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej (np. Fleur de Sel)
- 1/2 łyżeczki pieprzu z Espelette lub czarnego pieprzu
- 100 ml czerwonego wina porto
- 5 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka skrobi
- 2 gałązki estragonu
Skóre fileta nacinac ukosnie, tworzac romby.
Z przyprawy do piernika, miodu i 2 lyzek goracej wody zrobic marynate, wysmarowac nia mieso i odstawic na ok. godzine do lodówki.
Gotowac rosól z kaczki redukujac jego objetosc do polowy, w tym czasie obrac cebule i jablko i pokroic w kostke.
Mieso smazyc na oliwie, strone ze skóra ok. 3 min. druga strone ok. 2 min., nastepnie piec w piekarniku na drugiej szynie od dolu w temp. 160° C ok. 10-15 min.
W pateni z tluszczem po kaczce smazymy a nastepnie dusimy do miekkosci cebule i jablko, pod koniec dodajemy sliwki, rosól, porto i posiekany estragon.
Dusimy tak dlugo, az sos zredukuje sie do polowy.
Pod koniec dodajemy rozpuszczona w wodzie skrobie i doprawiamy sola i pieprzem.
Podawac z ulubionymi dodatkami.
Gotowac rosól z kaczki redukujac jego objetosc do polowy, w tym czasie obrac cebule i jablko i pokroic w kostke.
Mieso smazyc na oliwie, strone ze skóra ok. 3 min. druga strone ok. 2 min., nastepnie piec w piekarniku na drugiej szynie od dolu w temp. 160° C ok. 10-15 min.
W pateni z tluszczem po kaczce smazymy a nastepnie dusimy do miekkosci cebule i jablko, pod koniec dodajemy sliwki, rosól, porto i posiekany estragon.
Dusimy tak dlugo, az sos zredukuje sie do polowy.
Pod koniec dodajemy rozpuszczona w wodzie skrobie i doprawiamy sola i pieprzem.
Podawac z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz