2 kwietnia 2018

Sałatka z rukolą, mango i awokado

Bardzo smaczna i szybka sałatka z rukolą, mango, awokado, orzeszkami piniowymi i specjalnym dressingiem. Świetnie smakuje jako dodatek albo samodzielne danie, jesli dodamy do niej porcję mięsa lub ryby.


Składniki dla 2 osób:
  • 100 g rukoli
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • 150 g mini kulek mozzarelli
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml soku z mango
  • sól, pieprz

Salate myjemy, awokado dzielimy na 2 czesci i kroimy je na kawalki.
Mango dzielimy równiez na 2 czesci, jedna pozostawiamy do dressingu, druga kroimy na male kawalki. 
Wszystko ukladamy na talerzu wraz z kulkami mozzarelli. 
Orzeszki piniowe prazymy na patelni i posypujemy nimi salatke. 
Druga polówke mango miksujemy z oliwa, doprawiamy sola, pieprzem i chili i powoli dodajemy sok z mango do momentu, az dressing uzyska odpowiednia konsystencje. Salatke polewamy dressingiem.

Salatke mozemy podawac równiez w szklance, wtedy serwujemy dressing osobno.
Z porcja miesa, ryby lub jak w tym wypadku z szaszlykiem, salatka  moze byc pozywnym, samodzielnym daniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz