Bardzo smaczna i szybka sałatka z rukolą, mango, awokado, orzeszkami piniowymi i specjalnym dressingiem. Świetnie smakuje jako dodatek albo samodzielne danie, jesli dodamy do niej porcję mięsa lub ryby.
Składniki dla 2 osób:
- 100 g rukoli
- 1 awokado
- 1 mango
- 150 g mini kulek mozzarelli
- 50 g orzeszków piniowych
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 150 ml oliwy z oliwek
- 50 ml soku z mango
- sól, pieprz
Salate myjemy, awokado dzielimy na 2 czesci i kroimy je na kawalki.
Mango dzielimy równiez na 2 czesci, jedna pozostawiamy do dressingu, druga kroimy na male kawalki.
Wszystko ukladamy na talerzu wraz z kulkami mozzarelli.
Orzeszki piniowe prazymy na patelni i posypujemy nimi salatke.
Druga polówke mango miksujemy z oliwa, doprawiamy sola, pieprzem i chili i powoli dodajemy sok z mango do momentu, az dressing uzyska odpowiednia konsystencje. Salatke polewamy dressingiem.
Salatke mozemy podawac równiez w szklance, wtedy serwujemy dressing osobno.
Wszystko ukladamy na talerzu wraz z kulkami mozzarelli.
Orzeszki piniowe prazymy na patelni i posypujemy nimi salatke.
Druga polówke mango miksujemy z oliwa, doprawiamy sola, pieprzem i chili i powoli dodajemy sok z mango do momentu, az dressing uzyska odpowiednia konsystencje. Salatke polewamy dressingiem.
Salatke mozemy podawac równiez w szklance, wtedy serwujemy dressing osobno.
Z porcja miesa, ryby lub jak w tym wypadku z szaszlykiem, salatka moze byc pozywnym, samodzielnym daniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz